Trei judecători vor analiza măsurile de arestare preventivă dispuse în cazul Necolaiciuc

Trei judecători ai Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti vor analiza măsurile dispuse în patru dosare privindu-l pe fost director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, extrădat, miercuri, din Statele Unite, el fiind judecat, în lipsă, pentru prejudicierea companiei feroviare cu 70 de milioane de eur

Urmărește
60 afișări

În două dintre dosare, respectiv în 6265/299/2007 şi 6716/299/2007 având ca obiect propunere de arestare preventivă a inculpatului Mihai Necolaiciuc, judecătoarea Anastasia Gargale va analiza probele, îl va audia pe acuzat, va asculta pledoariile apărării şi ale acuzării, urmând să dea o decizie.

În dosarul 21059/299/2009 privindu-l pe fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate, judecătoarea Graţiela Lăzureanu se va pronunţa.

Pe de altă parte, în dosarul 3030/299/2009 se va pronunţa judecătoarea Luminiţa Niţu. În acest dosar, în 16 februarie 2009, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CN CFR), în pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată; Mihail Gbariel Misir, fost director comercial al CN CFR, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată; Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice din cadrul CN CFR , pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată; Dragoş Vasile Vlăduţ, fost şef al Serviciului Aprovizionare din CN CFR, pentru complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată; Ilie Vlăduţ, fost funcţionar în cadrul Serviciului Aprovizionare din CN CFR, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată; Alexandru Nicolae, fost director al Bazei de Aprovizionare Basarab şi director al Bazei de Aprovizionare Basarab şi coordonator achiziţii al Serviciului Aprovizionare, pentru complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2002 - 2003, inculpatul Necolaiciuc Mihai, în calitate de director general al CN CFR, a semnat un număr de 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către SC GENERAL COM ELECTRICA SA Bucureşti. Aceste comenzi au fost semnate cu încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei, furnizorul nefiind neautorizat de către Autoritatea Feroviară Română (AFER - organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor desemnat să asigure autorizarea şi supravegherea tehnică a furnizorilor interni de produse şi servicii în domeniul feroviar). Comenzile au fost semnate fără derularea unor proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute în mod obligatoriu de lege.

Ulterior, inculpatul Necolaiciuc Mihai a semnat personal, în mod nelegal, instrumente de plată în valoare totală de 55.676.765.698 ROL, reprezentând contravaloarea unor mărfuri inutile şi cumpărate la suprapreţ şi a acceptat semnarea nelegală de către alte persoane a unor instrumente de plată.
În demersul său, inculpatul Necolaiciuc Mihai a fost ajutat de subordonaţii săi, inculpaţii Misir Mihail Gabriel, Olăeru Viorica, Vlăduţ Dragoş Vasile şi Nicolae Alexandru, prin diverse activităţi nelegale.

În această modalitate, CN CFR a fost prejudiciată cu suma de 71.628.080.358 de lei vechi, sumă cu care CN CFR s-a constituit parte civilă în cauză.
De asemenea, în perioada 2002 - 2003, inculpatul Necolaiciuc Mihai, în calitate de director general al CN CFR, a semnat un număr de patru comenzi către SC NURELO PREST COM SRL Târgu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei. Comenzile au fost semnate fără derularea unor proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute în mod obligatoriu de lege.

Ulterior, în mod nelegal, inculpatul Necolaiciuc Mihai a semnat instrumente de plată în valoare totală de 25.230.049.630 de lei vechi, acceptând plăţi pentru întreaga cantitate de marfă furnizată, reprezentând contravaloarea unor mărfuri inutile şi cumpărate la suprapreţ. Pentru unele cantităţi de mărfuri nu au existat comenzi scrise, însă CN CFR le-a recepţionat şi plătit.

În acest context, Necolaiciuc Mihai a fost ajutat de subordonaţii săi, inculpaţii Misir Mihail Gabriel, Vlăduţ Dragoş Vasile, Vlăduţ Ilie şi Nicolae Alexandru, care au acţionat în diferite modalităţi. În această modalitate, CN CFR a fost prejudiciată cu suma de 61.909.121.680 de lei vechi.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus măsura aplicării sechestrului asigurător asupra a două imobile (teren şi clădire, pensiune agroturistică situată în localitate Buşteni, Judeţul Prahova) aparţinând inculpatului Vlăduţ Ilie. Celelalte bunuri imobile, precum şi sume de bani din conturile bancare ale inculpaţilor au fost indisponibilizate în alte două dosare penale aflate pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Deoarece inculpatul Necolaiciuc Mihai s-a sustras de la urmărirea penală pe tot parcursul acesteia, cu ocazia anchetelor anterioare desfăşurate în alte două dosare penale, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a emis mandat de arestare naţională, europeană şi de urmărire internaţională.

Inculpatul Necolaiciuc Mihai a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în alte două dosare penale.

La 1 februarie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CN CFR) în perioada iulie 2000 - octombrie 2003, pentru şapte infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave şi a trei infracţiuni de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, care au produs companiei un prejudiciu de peste 18 milioane euro.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Mihail Gabriel Misir, şeful Serviciului Achiziţii, devenit ulterior Serviciul Aprovizionare, din Direcţia Comercială a CN CFR în perioada 1 septembrie 1999 - 26 noiembrie 2001, director al Direcţiei Comerciale, funcţie pe care a ocupat-o până în 16 decembrie 2003, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice în perioada noiembrie 2001 - octombrie 2003, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave; Ilie Vlăduţ, planificator principal în perioada 1998-2001 şi, ulterior, inspector de specialitate până în anul 2003, ambele funcţii fiind în cadrul Serviciului Aprovizionare din subordinea Direcţiei Comerciale, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave; Dragoş Vasile Vlăduţ, şef al Serviciului Aprovizionare (în perioada noiembrie 2001 - februarie 2003) pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave; Maria Ana Matei, director al Direcţiei Comerciale în perioada decembrie 2000-aprilie 2001, director al Direcţiei Economice în perioada aprilie - noiembrie 2001, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave; Octavian Costea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Comerciale (ianuarie 2001 - ianuarie 2004) pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave; Adrian Ţolea, şeful Serviciului Cadastru (2001-2003), pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave; Marius Iliuşcă, persoană fără ocupaţie şi fără loc de muncă pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave; Ovidiu Lucian Nicula, administrator al SC General Invest SRL Cluj Napoca, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit DNA, în perioada 2001-2003, inculpatul Necolaiciuc Mihai, în calitate de director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CNCFR) şi ordonator principal de credite, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.

Prin aceste operaţiuni a fost creat un prejudiciu de 580.663.188.284 ROL (18.368.442 euro, calculat la cursul de schimb aferent perioadei de referinţă) în dauna CNCFR.

La activităţile infracţionale au participat, în calitate de complici, şi alte persoane din fosta conducere a CNCFR sau şefi de servicii - Misir Mihail Gabriel, Olăeru Viorica, Vlăduţ Ilie, Vlăduţ Dragoş Vasile, Matei Maria Ana, Costea Octavian, Ţolea Adrian, precum şi administratori ai unor firme –Ilişcă Marius şi Nicula Ovidiu Lucian. O parte din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective 143.062.314.904 ROL (4.525.570 euro) au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamităţi naturale. Bunurile, produsele şi serviciile achiziţionate au reprezentat panouri de afişaj în staţiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferată, cuplaje electrice, schimbătoare de cale ferată (macazuri), motorină şi soluţie de ignifugare. Din probatoriu a rezultat că furnizorii erau societăţi care nu aveau autorizaţie de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri şi servicii către CNCFR. Mai mult, acestea erau fie firme paravan – care desfăşoară o activitate aparentă, în realitate neavând personal calificat şi nici posibilităţi tehnologice pentru a furniza serviciile în cauza - fie firme fantomă (firme fără activitate, având sedii fictive). S-a dovedit că o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale.

Contractele referitoare la serviciile şi produsele menţionate au fost încheiate de inculpatul Necolaiciuc Mihai în complicitate cu celelalte persoane din conducerea CNCFR inculpate în cauză, fără a exista o decizie a adunării generale a acţionarilor sau a consiliului de administraţie, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat.

Într-un alt dosar, în 24 iunie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general, administrator şi ordonator de credite la Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA (CNCF CFR SA), pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi infracţiunea de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate; Mihail Gabriel Misir, fost Director al Direcţiei comerciale din cadrul CNCF CFR SA, pentru complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată; Viorica Olăeru, fost Director al Direcţiei economice din cadrul CNCF CFR SA, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată.

Potrivit DNA, SC CNCF CFR SA este o societate comercială cu capital de stat aflată sub influenţa dominantă a Ministerului Transporturilor şi care desfăşoară activităţi relevante de gestionare, dezvoltare şi modernizare a infrastructurii feroviare în sectorul de utilităţi publice a transporturilor.

În perioada 17 iulie 2000 - 21 octombrie 2003, inculpatul Necolaiciuc Mihai, cu complicitatea inculpaţilor Misir Mihail Gabriel şi Olăeru Viorica, funcţionari din subordinea sa, în calitate de director general, administrator şi ordonator de credite la CNCF CFR, cu încălcarea normelor legale, a traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private, acţiune de natură să afecteze patrimoniul companiei şi resursele acesteia. În acest mecanism, inculpaţii Misir Mihail Gabriel şi Olăeru Viorica au contribuit prin avizarea achiziţiilor nelegale, semnarea unor contracte fără respectarea prevederilor legale şi aprobarea unor plăţi către furnizori.

Astfel, în perioada 2001-octombrie 2003, compania, invocând în fals urgenţe în aprovizionare, a achiziţionat în mod nelegal produse inutile (rulmenţi, şuruburi, piuliţe, trandafiri, etc.) la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât necesarul, de la mai mulţi furnizori privilegiaţi, pe care i-a ales cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi prin proceduri neconcurenţiale. Inculpatul a achitat produsele, prejudiciind în acest mod compania cu suma de 84.086.783,2 de lei vechi. Toate aceste produse au fost vândute în luna octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiţia ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării de către aceştia. În realitate, aceste bunuri nu au fost revândute şi astfel nu au fost achitate de către cumpărători.

În plus, în aceeaşi perioadă, inculpatul Necolaiciuc Mihai a schimbat destinaţia sumei de 4.123.829,3 de lei vechi (reprezentând subvenţii primite de la bugetul de stat pentru reparaţii capitale la infrastructura feroviară), utilizând-o în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordată. Astfel, suma a fost folosită pentru diverse achiziţii de bunuri şi servicii (pază, delegaţii în străinătate, dicţionare, butaşi de trandafiri, reparaţii la case de odihnă etc.) sau plata salariilor. De exemplu, s-a achitat suma de 500.000.000 lei vechi pentru achiziţionarea de trandafiri la preţuri supraevaluate.

De asemenea, în perioada 2002 - 2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos nelegal din funcţiune şi a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane şi 1.059 locomotive necasate şi neevaluate, care au fost vândute către diverse firme la preţ de fier vechi. În acest mod patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 de lei vechi.

Activităţile de achiziţii şi valorificări s-au efectuat prin SC Bursa Română de Mărfuri SA, societate care, la acel moment, nu era autorizată de CNVM ca bursă pe piaţa reglementată de mărfuri, spune DNA.

În perioada 17 iulie 2000 - 21 octombrie 2003, inculpatul Necolaiciuc Mihai a semnat două contracte de comodat având ca obiect înstrăinarea cu titlu gratuit şi în mod nelegal a 10 locomotive şi 150 vagoane către un operator feroviar privat. Aceste bunuri fuseseră primite de companie prin ordin al ministrului transporturilor cu un scop special şi anume acela de a face unele economii şi de a valorifica mai eficient creditul extern destinat reabilitării coridorului feroviar IV paneuropean. În această modalitate, CNCF - CFR SA a fost prejudiciată cu suma de 5.155.014,8 RON.

Prejudiciul total cauzat CNCF CFR SA este de 106.900.840,4 de lei vechi (aproximativ 34.484.142 euro).

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii anticorupţie au dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unui imobil şi indisponibilizarea unor sume de bani aparţinând inculpatului Necolaiciuc Mihai şi prin instituirea sechestrului asupra unui imobil aparţinând inculpatei Olăeru Viorica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici