Trei persoane condamnate la închisoare în dosarul privind cea mai mare captură de cocaină

Tribunalul Constanţa i-a condamnat, miercuri, la pedepse cuprinse între 22,4 şi 24 de ani de detenţie, pe Antonio Alvarez Cano, Adrian Vasile Chiribău şi pe Elena Ramona Cioroabă, reţinuţi în ianuarie anul trecut de DIICOT, în dosarul privind cea mai mare captură de cocaină, 1.200 de kilograme.

Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului Trei persoane condamnate la închisoare în dosarul privind cea mai mare captură de cocaină

Trei persoane condamnate la închisoare în dosarul privind cea mai mare captură de cocaină (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

În Constanţa, în 30 ianuarie 2009, în urma unei acţiuni coordonate de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), au fost depistaţi în flagrant delict patru inculpaţi, dintre care trei cetăţeni români, aflaţi sub coordonarea unui cetăţean spaniol, care au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc.

Concret, inculpaţii au introdus în ţară două containere cu material lemnos provenind din Brazilia, în care se afla disimulată cantitatea de 1203,9 de kilograme de cocaină de puritate peste 90 la sută.

În cursul anchetei s-a stabilit că la finele anului 2008, prin intermediul unei firme înmatriculate în judeţul Gorj, inculpaţii au efectuat un import de material lemnos, lemn de cedru, marfa provenind din Brazilia fiind încărcată în două containere aflate în Terminalul Agigea Port Constanţa. Transportul urma să tranziteze România, destinaţia finală fiind Spania.

Începând cu data de 21 ianuarie 2009, inculpaţii au încercat în mod repetat scoaterea containerelor din vamă, în vederea tranzitului intern, fără efectuarea unui control riguros.

În 30 ianuarie, grupul infracţional a fost anihilat, procedându-se la reţinerea acestora şi la efectuarea controlului fizic total asupra conţinutului containerelor, ocazie cu care s-a constatat că în interiorul paleţilor cu scândură de cedru se aflau patru compartimente executate după metoda "dop", în care s-au găsit 1.080 de calupuri de cocaină, având inscripţionat logo-ul "trifoi" şi "toyota", ambalate în folii de plastic de diferite culori, în greutate totală de 1.204 de kilograme şi având o valoare de piaţă de 100 milioane de euro.

Astfel, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor pentru: iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, respectiv de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat - prevăzută de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003; trafic internaţional de droguri de mare risc - prevăzută de art. 2 alin. 2 şi art. 3 alin. 2 din Legea nr. 143/2000.

La percheziţia corporală efectuată la reţinerea inculpaţilor a fost găsită suma de 140.000 de euro, aceasta fiind indisponibilizată, împreună cu cele două autoturisme de teren, marca Mercedes ML şi respectiv Land Rover Freelander aparţinând inculpaţilor.

"Este de subliniat faptul că acţiunea concertată a procurorilor DIICOT, organelor de poliţie şi organelor vamale, s-a finalizat cu cea mai mare captură de cocaină realizată vreodată pe teritoriul României şi una din cele mai importante din Europa din ultimii 10 ani", spuneau anchetatorii.

La o săptămână de la captura din Constanţa, autorităţile braziliene au decoperit cele 3,03 tone de cocaină.

Această captură de droguri, una dintre cele mai importante din Brazilia din ultimii ani, a fost realizată în urma unei investigaţii comune a poliţiei braziliene şi Interpol.

Poliţia a anunţat că încărcătura de lemne provenea din statul Sao Paolo, potrivit postului Globo.

Poliţia din statul Parana l-a arestat pe Charles Robert Dezero, unul dintre cei mai mari traficanţi de droguri din Brazilia, care este suspectat că ar fi distribuit o jumătate de tonă de cocaină în curs de o lună.

Pe de altă parte, trei dintre suspecţii în cazul capturii de cocaină din Portul Constanţa Sud Agigea au fost arestaţi preventiv de magistraţii constănţeni.

Tribunalul Constanţa a decis arestarea lui Antonio Alvarez Cano, Adrian Vasile Chiribău şi Elena Ramona Cioroabă, iar, miercuri, 8 decembrie 2010, cei trei au fost condamnaţi la detenţie.

Cano a primit 24 de ani de închisoare, Chiribău 22,6 ani, iar Cioroabă 22,4 ani de detenţie.

Decizia tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici