Trei procesiuni în Capitală, joi, cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou

Trei procesiuni vor avea loc joi în Capitală, cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Mucenic Artemie şi cu icoanele Sfintei Împărătese Elena şi ale Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse la Bucureşti de o delegaţie a Bisericii Greciei, acestea fiind duse apoi la Patriarhie.

Urmărește
269 afișări
Imaginea articolului Trei procesiuni în Capitală, joi, cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou

Trei procesiuni în Capitală, joi, cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou (Imagine: Marius Dobrescu/Mediafax Foto)

Manifestările prilejuite de pelerinajul cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, vor începe joi, la ora 11.00, cu procesiunea Calea Sfinţilor cu moaştele Sfântului Dimitrie, pe Bulevardul Regina Maria, a anunţat Patriarhia Română.

O altă procesiune va porni joi, tot de la ora 11.00, de la Biserica Sfântul Spiridon Nou, cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Artemie, general în armata Împăratului Constantin cel Mare. Moaştele vor fi aduse de la mănăstirea Căldăruşani, din apropierea Bucureştilor.

Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce din piatră de la baza Colinei Patriarhiei, unde la orele 11.30 va avea loc întâmpinarea icoanei făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena, în care se păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei, precum şi a icoanei istorice a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse la Bucureşti de o delegaţie a Bisericii Greciei condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului.

În continuare, icoanele Sfintei Împărătese Elena şi Sfântului Împărat Constantin cel Mare, împreună cu moaştele sfinţilor Artemie şi Dimitrie cel Nou, vor fi aduse în procesiune până la podiumul special amenajat în apropierea Catedralei Patriarhale, unde vor fi întâmpinate de Patriarhul Daniel, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod. Acestea vor fi aşezate apoi spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei, credincioşii putând să se închine la acestea până marţi, 29 octombrie, a precizat Patriarhia.

Vineri, începând cu ora 9.15, Sfânta Liturghie va fi oficiată în Catedrala Patriarhală, iar sâmbătă, slujba va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul Corintului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, pe podiumul special amenajat în curtea Catedralei Patriarhale.

Duminică, de la ora 9.30, Patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocşi din ţară şi străinătate, preoţi şi diaconi, pe podiumul de lângă Catedrala Patriarhală,

Luni, după Liturghie, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei va avea loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod, având ca teme "2013 - Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena" şi "Anul comemorativ Dumitru Stăniloae în Patriarhia Română", sub preşedinţia Patriarhului Daniel.

Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou se vor încheia marţi, când Sfânta Liturghie arhierească va fi urmată de un Te Deum, în deschiderea lucrărilor Sfântului Sinod reunit în şedinţă de lucru la Reşedinţa patriarhală.

Delegaţia Bisericii Greciei care a adus la Bucureşti icoana Sfintei Împărătese Elena şi icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare se va întoarce în Grecia marţi după-amiază.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici