Trei sectoare de râuri din România rămân complet secate, 556 de localităţi se confruntă cu restricţii în furnizarea apei

Trei sectoare de râuri din România, două din bazinul Argeş-Vedea şi unul din Prut-Bârlad, au rămas complet secate, iar alte 20 de secţiuni monitorizate au debite sub nivelul minim necesar, potrivit datelor Administraţiei Naţionale „Apele Române".

Urmărește
1852 afișări
Imaginea articolului Trei sectoare de râuri din România rămân complet secate, 556 de localităţi se confruntă cu restricţii în furnizarea apei

În prezent, 556 de localităţi se confruntă cu restricţii în furnizarea apei, iar rezervele de apă continuă să scadă.

Coeficientul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare este de 70,60%, cu 10% mai puţin faţă de acum două luni, ceea ce reprezintă un volum de aproximativ 3,084 miliarde de metri cubi, insuficient pentru a satisface cerinţele de apă brută.

În prezent, 14 sectoare pe râurile interioare, precum Jiu, Ialomiţa, Crişul Alb şi Buzău, se află în faza de atenţionare-avertizare pentru folosinţele industrie, irigaţii şi populaţie. De asemenea, sectoare de pe Fluviul Dunăre şi braţele acestuia Măcin, Borcea, Chilia, Tulcea şi Sulina, aferente a 44 de localităţi, se află în aceeaşi fază de atenţionare-avertizare.

În plus, 8 sectoare pe râurile interioare, precum Barcău şi pârâul Debren, se află în treapta 1 de restricţii pentru folosinţa populaţiei, piscicultură şi irigaţii. Alte 8 sectoare, inclusiv pe râul Buzău şi pârâurile din judeţul Covasna, se află în treapta 2 de restricţii pentru aceleaşi folosinţe. Acumulările Dopca, Cal Alb, Pârcovaci, Hălceni, Soleşti şi Mănjeşti se află şi ele în diferite trepte de restricţii.

În ceea ce priveşte asigurarea necesarului de apă în localităţile cu sisteme centralizate de alimentare, 281 de localităţi, dintre care oraşele Târgu Lăpuş, Şomcuţa Mare, Târgu Neamţ, Hârlău şi parţial Novaci şi Craiova, sunt afectate de deficitul de apă, alimentarea fiind asigurată cu restricţii sau intermitent.

Cele mai afectate judeţe sunt Iaşi, Vrancea, Gorj, Maramureş, Dolj, Bacău, Bihor, Neamţ, Vaslui, Vâlcea, Galaţi, Argeş, Braşov, Suceava, Giurgiu, Hunedoara, Olt, Teleorman, Dâmboviţa şi Caraş-Severin.

În plus, 275 de localităţi fără sisteme centralizate, care depind de surse individuale precum fântâni, sunt afectate de seceta prelungită, în special în judeţele Botoşani, Vaslui, Bacău, Neamţ, Iaşi, Galaţi, Prahova, Suceava, Maramureş, Olt, Mehedinţi şi Vrancea.

Deşi debitele la intrarea în ţară sunt sub media multianuală, se aşteaptă o creştere a acestora în următoarele zile, conform prognozelor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Centrala nucleară Cernavodă nu întâmpină probleme în alimentarea cu apă în prezent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici