Deşi organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, Amnesty International şi Reprieve – o organizaţie poziţionată împotriva pedepsei cu moartea, spun că tânărul de 26 de ani al-Darwish şi-a retras deja declaraţiile, care ar fi fost făcute după ce a fost torturat.
Potrivit agenţiei de ştiri Reuters, acuzaţiile al-Darwish includeau „perturbarea securităţii prin revolte” şi „însămânţarea discordiei”. Dovezile împotriva lui au inclus o imagine „ofensatoare pentru forţele de securitate” şi participarea la peste 10 adunări, denumite „revolte”, în 2011 şi 2012.
Ministerul saudit de interne a declarat că al-Darwish a încercat, de asemenea, să omoare forţele locale de securitate, relatează presa de stat.
Cu toate acestea, documentele instanţei nu au cuprins detalii despre infracţiunile sale, potrivit Reuters. Reprieve a spus că familia al-Darwish nu a primit niciun avertisment cu privire la execuţie în prealabil şi a aflat despre aceasta doar din mediul online.
„Cum pot executa un băiat din cauza unei fotografii pe telefonul său?”, A spus familia sa într-un comunicat, publicat de Reprieve. „De la arestarea sa, nu mai ştim decât durerea”.
Ministerul de interne saudit, citat de agenţia de ştiri de stat SPA, a declarat că al-Darwish a fost executat în Dammam, un oraş din provincia de est bogată în petrol.
Autorităţile saudite au declarat anul trecut că nu vor mai pronunţa condamnări la moarte pentru persoanele care au comis infracţiuni în timp ce erau minori şi, în schimb, vor aplica doar o pedeapsă de maximum 10 ani de închisoare.
Decretul regal spunea că noua lege va fi aplicată retroactiv celor care aşteaptă executarea. Amnesty şi Reprieve spun că cazul al-Darwish ar fi trebuit revizuit în conformitate cu noua lege.
Cu toate acestea, Reprieve susţine că Arabia Saudită a executat acelaşi număr de oameni în prima jumătate a anului 2021 ca în tot anul 2020.