Tribunalul Bucureşti a început discuţiile în cazul arestării asistentei Florentina Cîrstea
Instanţa Tribunalului Bucureşti a început, luni, discuţiile în cazul contestaţiei asistentei Florentina Cîrstea faţă de decizia de arestare preventivă pentru pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă în legătură cu incendiul de la Maternitatea Giuleşti.
Tribunalul Bucureşti a început discuţiile în cazul arestării asistentei Florentina Cîrstea (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Asistenta Florentina Cîrstea, cea care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în seara de 16 august, când a izbucnit incendiul în salonul de terapie intesivă de la Maternitatea Giuleşti, a fost reţinută în 23 august, de către procurorii Parchetului instanţei supreme, care au cerut instanţei Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti arestarea preventivă a acesteia.
În 24 august, Judecătoria Sectorului 6 a admis propunerea procurorilor şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele Florentinei Cîrstea.
O decizie definitivă în cazul arestării preventive a asistentei urmează să fie pronunţată de instanţa Tribunalului Bucureşti, unde Florentina Cîrstea a contestat măsura preventivă luată în cazul ei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
Instanţa Judecătoriei Sectorului 6 arată, în motivarea deciziei prin care a dispus arestarea preventivă a Florentinei Cîrstea, că are convingerea că lăsarea în libertate a asistentei "prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, iar măsura privării de libertate este adecvată pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal". De asemenea, judecătorul a apreciat că există probe şi indicii temeinice că asistenta a săvârşit faptele de care este învinuită.
Avocatul Florentinei Cîrstea declara, în 24 august, că în faţa magistratului de la Judecătoria Sectorului 6 Florentina Cîrstea s-a declarat vinovată doar într-o anumită măsură. Ea a spus că asistenta, potrivit fişei postului, pe care a studiat-o în timpul procesului, trebuia să aibă în subordinea sa alte "una sau două asistente debutante şi una sau două infirmiere", aceasta trebuind însă să se ocupe singură de toată secţia de terapie intensivă.
Totodată, avocatul mai spunea că Florentina Cîrstea are mustrări de conştiinţă în legătură cu tragedia de la Maternitatea Giuleşti, precizând că aceasta nu ar fi fost "niciun moment la nicio petrecere".
Asistenta Florentina Cîrstea şi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă, arată procurorii în cererea de arestare a acesteia.
"Astfel, la data de 16 august, la ora 18.24, Florentina Daniela Cîrstea a părăsit salonul de terapie intensivă nou-născuţi şi a intrat în salonul de cezariene, acolo unde se afla martora Daniela Mihăescu. Ulterior, inculpata a ieşit din salonul de cezariene şi a intrat în toaleta situată vizavi. După aproximativ un minut, a ieşit din toaletă şi a revenit în salonul de cezariene, mergând prin uşa comună în salonul de nou-născuţi, unde a discutat cu martora Clemenţa Florea (în acest interval de timp martora Daniela Mihăescu părăsise salonul de cezariene întrucât fusese chemată să asiste la o naştere prin cezariană la etajul 1). În timp ce inculpata discuta cu martora Clemenţa Florea, incendiul a fost constatat de către martora Maria Bulacu, medic rezident, care a sesizat sistemul cu număr unic de urgenţă 112. Ulterior, inculpata, alarmată de ţipetele care se auzeau, a ieşit şi ea pe hol prin uşa salonului de cezariene", se arată în documentul citat.
Procurorii susţin că atitudinea asistentei de sfidare a obligaţiilor şi responsabilităţilor profesionale a culminat cu absenţa nejustificată din salonul ATI, timp de 12 minute, când a izbucnit incendiul, fapt ce a produs consecinţele ireversibile pentru bebeluşii deveniţi victime, care s-a dovedit cu suficientă rezonabilitate că a fost comisă de inculpată.
Mai mult, din imaginile stocate pe camerele de supraveghere reiese că asistenta a părăsit locul de muncă, în mod voluntar, iar în intervalul celor 12 minute cât nu s-a aflat la locul său de muncă s-a declanşat şi amplificat incendiul în salonul unde se aflau cei 11 nou-născuţi.
În cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au dispus, în 27 august, începerea urmăririi penale şi faţă de Vasile Dima, şeful Serviciului Tehnic de la unitatea sanitară, pe care îl acuză de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave. Procurorii l-au reţinut pe Dima pentru 24 de ore, însă Judecătoria Sectorului 6 a decis ca acesta să fie cercetat în libertate. Decizia instanţei a fost contestată de procurori la Tribunalul Bucureşti şi va fi luată în discuţie în 2 septembrie.
Totodată, procurorii au dispus şi începerea urmăririi penale faţă de Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.
Procurorul şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoane fizice.
Cinci bebeluşi au murit şi şase sunt răniţi grav în urma incendiului produs în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri. Cei şase bebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, sunt internaţi din 16 august la Spitalul "Grigore Alexandrescu".
Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare. Unitatea sanitară a fost închisă până la finalizarea anchetei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO