- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.11.2011, 11:33)
- Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tribunalul Bucureşti: Banii de la Petromservice, transferaţi prin operaţiuni de tip carusel şi reciclaţi
Banii de la Petromservice au fost transferaţi prin operaţiuni de tip carusel, sumele fiind reciclate de mai multe ori pentru a da aparenţa unor tranzacţii distincte, reţine judecătorul Tribunalului Bucureşti care a decis arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a altor nouă persoane pentru devalizarea companiei
Urmărește
263 afișări
Tribunalul Bucureşti: Banii de la Petromservice, transferaţi prin operaţiuni de tip carusel şi reciclaţi (Imagine: Shutterstock)
Judecătorul a dispus arestarea inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca (sindicalist, membru al Comitetului Economic şi Social European), Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Gheorghe Şupeală (fostul director general al Petrom), Zizi Anagnastopol (fostul director financiar al Petrom Service), Octavian Ţurcan, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă şi Daniela Lăcrămioara Braşoveanu pe o durata de 29 de zile, fiecare, cu începere de la data de 8 noiembrie până la data de 6 decembrie 2011, inclusiv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
În motivarea deciziei sale, judecătorul arată că sumele plătite de compania Petromservice au fost transferate prin operaţiuni succesive prin conturile bancare ale mai multor companii offshore controlate de Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, iar în cele din urmă au ajuns fie în contul personal al lui Sorin Ovidiu Vîntu (4.168.000 euro), fie al unor societăţi înregistrate în Cipru şi în România pe care acesta le controla, în special SC Realitatea Media SA (14.200.000 euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) şi SC GM Invest SA (1.300.000 euro).
Potrivit magistratului, scopul acestor operaţiuni a fost de a ascunde originea sumelor de bani, creând aparenţa că ele au intrat în patrimoniul persoanelor juridice române sub aspectul unor finanţări realizate de acţionari, precum şi de a îngreuna identificarea beneficiarului final, pentru a evita astfel eventuala tragere la răspundere penală.
"Banii au fost transferaţi prin operaţiuni de tip carusel, în cadrul cărora aceleaşi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenţa unor tranzacţii distincte. În unele situaţii, aceeaşi sumă a fost transferată de cinci ori prin conturile aceloraşi societăţi în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat cinci plăţi diferite", arată sursa citată.
Inculpaţii Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Lăcrămioara Braşoveanu, Maria Fleancu şi Gheorghe Bucur au întocmit rapoarte de evaluare cu încălcarea normelor specifice acestei activităţi, în care au atestat împrejurări nereale şi au evaluat bunuri care nu aparţineau întreprinderii evaluate, stabilind în acest mod valori de piaţă nejustificat de mari pentru acţiunile achiziţionate de SC Petromservice SA, ignorând cotaţiile la bursă ale acţiunilor, cu scopul de a justifica preţul plătit.
"Analiza coroborată a probelor administrate în cauză demonstrează că toţi inculpaţii au cunoscut valoarea reală a bunurilor achiziţionate şi au acţionat cu intenţia de a prejudicia patrimoniul părţii vătămate în interesul inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan şi al companiilor controlate de aceştia", notează judecătorul.
Controlul exercitat de aceleaşi persoane asupra tuturor societăţilor implicate în tranzacţii, raportul dintre valoarea de piaţă a acţiunilor şi preţul plătit, realizarea unor achiziţii care nu aveau nicio legătură cu obiectul de activitate al SC Petromservice SA, prin intermediari a căror singură funcţie era majorarea preţului plătit, ignorarea informaţiilor publice cu privire la valoarea reală a acţiunilor, modul atipic de încheiere a contractelor, plata în avans a unor sume importante, intervalul extrem de scurt dintre transmiterea ofertelor de către companiile offshore şi încheierea contractelor demonstrează că inculpaţii au avut reprezentarea împrejurărilor esenţiale ale cauzei şi au acţionat cu scopul de scoate sumele de bani din patrimoniul societăţii.
Astfel, prin demersurile acestorta, s-a diminuat major patrimoniul Petromservice, iar în 25 martie 2009 societatea a intrat în insolvenţă, la mai puţin de un an de la încasarea sumei primite de la compania Petrom.
Prin falimentarea controlată a societăţii au fost prejudiciaţi indirect acţionarii minoritari ai Petromservice SA (aproximativ 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţiilor din Petrom şi 7.000 de acţionari-persoane fizice), care nu au încasat dividendele care li se cuveneau în urma vânzării serviciilor petroliere şi cărora le-a fost diminuată semnificativ valoarea acţiunilor, având în vedere situaţia actuală a societăţii.
De asemenea, au fost fraudaţi indirect creditorii societăţii, care nu îşi pot valorifica creanţele. Conform tabelului definitiv al creanţelor, Petrom are datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro către bugetul consolidat al statului.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Motivarea deciziei de arestare în cazul Petromservice: Vîntu îi consideră pe judecători indezirabili şi uneori scapă de ei. Lăsarea în libertate i-ar permite devalizarea Petromservice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe