- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tribunalul Buzău: Pedepse de patru ani de detenţie cu executare pentru 19 vameşi din lotul Otopeni
Tribunalul Buzău a stabilit pedepse de câte patru ani de închisoare cu executare pentru 19 dintre vameşii de la aeroportul Otopeni, deferiţi justiţiei în 2007, în timp ce un altul a fost condamnat la doi ani şi zece luni de închisoare.
Astfel Tribunalul Buzău i-a condamnat la pedepse de patru ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pe o durată de doi ani pe Ion Iştvan, Georgeta Tomescu, Georgeta Luca, Dan Grecu, Marian Tudorache, Cristian Valentin Ilieşi, Mircea Mocanu, Gigi Viorel Neagoe, Maricica Gheţu, Gelu Ilie, Marilena Toma, Gabriel Iancu, Mariana Ţigău, Niculina Pismiş (fostă Tătaru), Lucian Zgorcea, Liliana Carmen Covrescu, Marian Micu, Tudora Pădurean şi Mugurel Blendea.
Cei 19 vameşi au fost condamnaţi pentru infracţiunea de luare de mită.
Alături de aceştia a mai fost condamnat şi vameşul Dan Pascu, care a primit o pedeapsă de doi ani şi zece luni de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pe o perioadă de un an.
Faţă de vameşul Viorel Dinescu judecătorul care a pronunţat hotărârea a decis încetarea procesului penal faţă de acesta ca urmare a decesului persoanei.
Totodată, Tribunalul Buzău a dispus menţinerea sechestrului asigurator şi confiscarea sumelor de bani asupra cărora s-a dispus înfiinţarea popririi în cursul urmăririi penale şi care au făcut obiectul infracţiunilor de luare de mită şi de primire de foloase necuvenite.
Astfel au fost confiscaţi 400 de lei de la Marilena Toma, 3.560 de lei de la Dan Grecu, 940 de lei de la Lucian Zgorcea Lucian, 1.600 de lei de la Niculina Pismiş (Tătaru), 3.600 de lei de la Marian Tudorache, 1.480 de lei de la Carmen Liliana Covrescu, 2.330 de lei de la Viorel Dinescu, 540 de lei de la Georgeta Luca, 4.140 de lei de la Mugurel Blendea, 4.930 de lei de la Maricica Gheţu, 4.450 de lei de la Gabriel Iancu, 730 de lei de la Gelu Ilie, 1.260 de lei de la Marian Micu, 770 de lei de la Tudora Pădurean, 2.130 de lei de la Mariana Ţigău, 16.570 de lei de la Dan Pascu, 1.800 de lei de la Gigi Viorel Neagoe şi 19.220 de lei de la Cristian Valentin Ilieşi.
În plus, instanţa a menţinut sechestrul asigurător pus pe imobilul lui Cristian Valentin Ilieşi şi al soţiei acestuia, dar şi pe sumele de 3.480 de lei de la Ion Iştvan, 5.950 de lei de la Mircea Mocanu şi 1.320 de lei de la Georgeta Tomescu Georgeta.
Toţi vameşii au fost obligaţi de instanţă la plata a câte 4.000 de lei, cheltuieli judiciare către stat.
Decizia Tribunalului Buzău, nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare.
În 11 decembrie 2007, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a trimis în judecată 21 de vameşi de la Biroul Vamal Otopeni, sub acuzaţia că ar fi primit mită de peste 80.000 de lei.
Cei 21 de vamaşi sunt acuzaţi că, în perioada decembrie 2005 – septembrie 2006, ar fi săvârşit, în total, 8.121 de fapte de corupţie - luare de mită şi primire de foloase necuvenite - pentru care ar fi primit, în total, suma de 81.470 de lei, informa la acea vreme, Biroul de presă al DNA.
Anchetatorii au stabilit că, în cadrul Biroului Vamal Otopeni, "darea şi luarea de mită nu numai că deveniseră obicei, dar au căpătat caracterul unor acţiuni fireşti, cotidiene".
Astfel, angajaţi ai unor firme de comisionari vamali au dat, în mod repetat, diferite sume de bani lucrătorilor vamali, existând situaţii în care aceştia le aminteau că "au uitat" să dea mită sau li se cerea rest la o sumă dinainte stabilită. În urma primirii banilor, controalele vamale erau efectuate mai rapid, ceea ce scutea firma de taxele suplimentare necesare pentru depozitarea mărfii în spaţii special amenajate. De asemenea, angajaţii vamali evitau să observe neregulile existente în actele care însoţeau marfa.
La Biroul Vamal Otopeni au desfăşurat activităţi 54 de firme de comisionariat vamal, însă cercetările au evidenţiat cu preponderenţă oferirea mitei şi a foloaselor necuvenite doar din partea angajaţilor a două societăţi comerciale, potrivit DNA.
În cursul anchetei penale a fost folosit un investigator sub acoperire, autorizat să acţioneze de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi care a desfăşurat activităţi de comisionariat vamal în cadrul Biroului Vamal Otopeni.
Anchetatorii au dispus poprirea sumelor de bani aflate în conturile bancare deschise pe numele a 17 angajaţi vamali
Din probele administrate de procurori a reieşit că, în perioada decembrie 2005- septembrie 2006, inculpaţii au primit, în mod repetat, diverse sume de bani de la angajaţi ai unor firme de comisionariat vamal care îşi desfăşoară activitatea la Biroul Vamal Otopeni, pentru a urgenta procedura de vămuire a mărfurilor, precum şi pentru a efectua sau a nu efectua alte acte ce le reveneau conform atribuţiilor de serviciu.
Operaţiunile s-au desfăşurat în colaborare cu Direcţia Generală de Investigaţii şi Protecţie Internă şi Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO