Tribunalul i-a eliberat pe Iustin Covei şi alţi 10 acuzaţi într-un caz de fraudă, DIICOT face recurs
Iustin Covei, fiu de judecător şi nepot de procuror, împreună cu alte zece persoane, alături de care este judecat pentru fraude bancare, ar putea fi lăsat în libertate după ce Tribunalul Bucureşti a înlocuit măsura de arestare în cazul lor cu interdicţii de a părăsi localitatea.
Tribunalul i-a eliberat pe Iustin Covei şi alţi 10 acuzaţi într-un caz de fraudă, DIICOT face recurs (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Tribunalul Bucureşti a deci vineri înlocuirea arestului preventiv în cazul lui Iustin Covei, Jean Marin Mihăilă, Dan Mihail Bârcă, Marius Francisc Dancă, Petrel Hălănei, Sergiu Nicuşor Dumitriu, Eman Vătă-Măniţă, Marius Ionel Trâncă, Dirivan Florin Nicolae, Alin Andrei Şoşa şi Sorin Costel Buruiană, cu interdicţia de a părăsi localitatea.
Judecătorii au decis ca Iustin Covei şi celelalte zece persoane să nu depăşească limita teritorială a localităţii de domiciliu, cu excepţia termenelor de judecată ale cauzei, decât cu încuviinţarea instanţei de judecată, să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să se prezinte la secţia de poliţie în a cărei rază îşi au domiciliul, conform programului întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi, să nu îşi schimbe locuinţele fără încuviinţarea instanţei de judecată.
Alte interdicţii sunt să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. În timpul eliberării provizorii, inculpaţii nu au voie să ia legătura între ei sau cu martorii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
În cazul încălcării acestor obligaţii, cei 11 ar urma să fie din nou arestaţi preventiv.
Procurorii DIICOT au contestat această decizie, recursul urmând să se judece la Curtea de Apel Bucureşti.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală i-au trimis în judecată, în 8 martie, pe Iustin Covei - zis Pralea sau Copilu, Jean Marin Mihăilă - zis Marius, Dragoş Dumitrescu - zis Baronul, Adrian Abagiu, Dan-Mihail Bârcă - zis Miţă, Andrei Sandu, Marius-Francisc Dancă, Petrel Hălănei, Sergiu-Nicuşor Dumitriu, Eman Vătămăniţă, Ionel Trâncă - zis Bizu sau Hermano, Ionel Călin - zis Nixon, Florin Nicolae Dirivan - zis Fulgerică, Alin Andrei Şoşa, Sorin Costel Buruiană, toţi în stare de arest preventiv.
Totodată, sunt judecaţi, în stare de libertate, Ionuţ Laurenţiu Tuţă - zis Ionică, Mihai Adrian Ţâştea - zis Ţuc şi Tudor Rada.
Cei 18 sunt acuzaţi de iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice - fabricarea şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate, accesul fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate, falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică.
Potrivit DIICOT, cercetările efectuate în cauză au conturat existenţa, pe raza municipiului Craiova, a patru grupări infracţionale, cu legături între ele, care îşi derulau activitatea infracţională atât în România, cât şi în străinătate.
Astfel, în cursul anului 2009, Jean Marin Mihăilă, în calitate de lider, împreună cu Dragoş Dumitrescu, Adrian Abagiu, Nicoliţă Păuna şi alte persoane au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi Tudor Rada, Marius Francisc Dancă, pentru activităţii de skimming pe teritoriul Australiei şi a altor ţări.
"Sub coordonarea inculpatului Mihăilă, în perioada februarie 2009-aprilie 2009, inculpaţii au efectuat activităţii de skimmming pe teritoriul Australiei, instalând la bancomate dispozitive destinate copierii datelor de pe cărţile de credit (guri de bancomat şi camere video miniaturale), au prelucrat datele astfel obţinute cu ajutorul unor programe informatice special create şi le-au transmis liderului grupului, în vederea utilizării lor pentru efectuarea de operaţiuni frauduloase", arată DIICOT.
Tot în cursul anului 2009, Hălănei şi Covei, în calitate de lideri, au iniţiat constituirea un nou grup infracţional organizat, în vederea desfăşurării unor activităţii de skimming, racolându-i şi pe Bârcă, Sandu, Trîncă, Vătămăniţă, Tuţă, Dumitriu şi Ţâştea.
"Inculpaţii confecţionau echipamente destinate copierii datelor de pe carduri bancare, instalându-le pe ATM-uri, în vederea copierii datelor şi filmării PIN-urilor tastate de clienţii legitimi ai băncilor. Datele cardurilor compromise erau prelucrate şi scrise pe carduri blank, utilizate în vederea efectuării retragerilor frauduloase de numerar de la ATM-uri de pe teritoriul României sau din străinătate", susţine DIICOT.
Gruparea a acţionat pe teritoriul Iordaniei, activitatea fiind coordonată către inculpatul Ionel Călin, şi pe teritoriul Ciprului, unde activitatea era coordonată de inculpatul Florin Nicolae Dirivan.
În cursul anului 2009, inculpaţii Ionel şi Nicuă Călin, respectiv Florin Nicolae Dirivan şi Alin-Andrei Şoşa, au constituit alte două grupuri infracţional organizate, acţionând pe teritoriul Iordaniei, respectiv al Ciprului, modul de operare fiind acelaşi.
Procurorii DIICOT au pus sechestru pe un autoturism Ferrari 360 Modena F131ABE, un autoturism Audi A4, un autoturism Audi TT Quatro, un autoturism Mercedez Benz C200 Kompressor, un BMW 525, un BMW 765, un Volkswagen, un Bentley Continental GT şi un autoturism AUDI Q7.
De asemenea, au fost indisponibilizate sumele de 34.000 de euro, 9.000 de lire sterline, 1.870 de dolari şi 26.000 de lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO