- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tribunalul Sibiu dispune restituirea taxei de poluare în cazul Tatu, decizia nefiind definitivă
Magistraţii Tribunalului Sibiu i-au dat, joi, câştig de cauză sibianului Ioan Tatu, care a dat statul în judecată pentru recuperarea taxei de poluare şi au dispus restituirea sumei, dar şi plata cheltuielilor de judecată, însă sentinţa nu e definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.
Judecătorii Tribunalului Sibiu s-au reunit, joi, în şedinţă pentru a dezbate cauza lui Ioan Tatu, care a dat statul în judecată pentru recuperarea taxei de poluare, aceasta fiind prima înfăţişare în proces după ce magistraţii europeni au anunţat că OUG 50/2008 contravine dreptului comunitar, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Noi vă solicităm să dispuneţi admiterea acţiunii aşa cum a fost precizată, obligarea celor două pârâte (Administraţia Finanţelor Publice Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu - n.r.), în solidar, la restituirea taxei percepute cu titlul de taxă de poluare, actualizată în funcţie de rata inflaţiei, împreună cu dobânda fiscală aferentă", a cerut magistraţilor avocatul Dragoş Târşia, care îl reprezintă pe sibianul Ioan Tatu.
În schimb, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publlice Sibiu au susţinut că recomandarea CJUE nu spune că taxa sau cuantumul acesteia ar fi "greşite", ci vorbeşte despre "o aşa-zisă discriminare".
"În ceea ce priveşte soluţia pronunţată de Curtea de Justiţie, vreau să arăt faptul că aceasta nu vine să spună că această taxă este greşită sau cuantumul acesteia este greşit, ci vorbeşte numai de regimul care rezultă din aplicarea acestei măsuri şi care, după părerea Uniunii Europene, ar constitui o aşa-zisă discriminare între achiziţia de vehicule din străinătate şi achiziţia de vehicule de ocazie de pe piaţa internă", au declarat, în faţa instanţei, reprezentanţii Finanţelor Publice Sibiu.
În plus, aceştia au cerut amânarea cauzei, atâta vreme cât Curtea Constituţională a stabilit că prevederile OUG 50/2008 sunt constituţionale, iar "atât Ministerul de Finanţe, cât şi Guvernul vor modifica dispoziţiile privitoare la taxa de poluare".
După ce au ascultat părţile implicate în proces, magistraţii au anunţat că nu vor amâna cauza şi s-au retras pentru a delibera.
După mai bine de două ore, aceştia au anunţat că "obligă în solidar pârâtele să restituie reclamantului suma de 7.595 lei, achitată cu titlul de taxă de poluare, actualizată în funcţie de rata de inflaţie de la data de 29 octombrie 2008, data cererii de restituire, şi până la data plăţii efective; obligă în solidar pârâtele la plata către reclamant a dobânzii legale şi obligă în solidar pârâtele la plata de 15.877 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată".
Avocatul Dragoş Târşia a declarat, după pronunţarea sentinţei, că a fost o "victorie scontată".
Potrivit acestuia, statul ar trebui să restituie "din oficiu" banii tuturor celor care au plătit taxa de poluare.
"Obligaţia pozitivă care incumbă din decizia Tatu în sarcina statului român ar fi restituirea administrativă «ex oficio» către toate persoanele care au plătit o taxă de poluare în temeiul OUG 50 din 2008, necondiţionat şi fără medierea unui proces. Asta raportat la faptul că, în ultima perioadă, numărul de cauze devoluate tribunalelor din toată ţara este considerabil şi bunul mers al justiţiei este afectat de supra-aglomerarea acestor cauze. Ar fi trebuit ca Guvernul să reacţioneze până acum şi să dispună restituirea din oficiu, nici măcar cu cerere, persoanelor care au plătit o taxă, Guvernul având la îndemână datele persoanelor care au plătit această taxă", a declarat Dragoş Târşia.
Sentinţa Tribunalului Sibiu nu este însă definitivă şi poate fi atacată, în termen de 15 zile, la Curtea de Apel Alba Iulia.
Procesul intentat de sibianul Ioan Tatu pentru restituirea taxei de poluare, pentru care s-a cerut punctul de vedere al CJUE, a fost repus pe rolul Tribunalului Sibiu, prima înfăţişare fiind stabilită pentru joi, după ce magistraţii europeni au anunţat că OUG 50/2008 încalcă normele europene.
Avocatul Dragoş Târşia, care îl reprezintă pe sibianul ce a dat statul în judecată pentru recuperarea taxei de poluare, declara, miercuri, că procesul a fost repus pe rol la Tribunalul Sibiu după ce a fost suspendat în aşteptarea răspunsului de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
În 2008, sibianul Ioan Tatu a dat statul în judecată pentru recuperarea unei taxe de poluare în valoare de aproximativ 2.000 de euro pe care a plătit-o pentru o maşină fabricată în anul 1997 şi pe care a adus-o din Germania.
Din iulie 2009, procesul a fost suspendat, pentru că judecătorii de la Tribunalul Sibiu au cerut opinia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cu privire la OUG 50/2008 privind instituirea taxei pe poluare.
Taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României, arăta, în aprilie, Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti.
Punctul de vedere al Curţii a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judecă un proces în care un român a dat în judecată statul întrucât a considerat că taxa de primă înmatriculare este ilegală. Magistraţii sibieni au vrut să afle de la CEJ dacă taxa contravine sau nu legislaţiei europene.
Guvernul a decis ca, în aproximativ două săptămâni, să modifice din nou taxa de primă înmatriculare, după ce Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJUE) a apreciat că această taxă încalcă legislaţia Uniunii Europene, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Modificarea taxei auto a fost decisă în şedinţa de miercuri a Cabinetului, după ce ministrul Mediului a prezentat o notă în acest sens.
Informaţia a fost confirmată pentru MEDIAFAX de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, care a precizat că Executivul pregăteşte o soluţie legislativă în concordanţă cu decizia Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene.
"Ministrul Mediului a prezentat Cabinetului o notă privind taxa de poluare auto. Pregătim o soluţie legislativă în concordanţă cu decizia CJUE, iar actul normativ va fi aprobat de Guvern în perioada imediat următoare", a spus oficialul guvernamental.
La rândul său, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat agenţiei MEDIAFAX că are în lucru mai multe variante de modificare a taxei auto şi că varianta finală va fi prezentată Guvernului în aproximativ două săptămâni.
În aprilie 2008, Guvernul a decis introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon.
Pe fondul creşterii numărului de maşini second-hand importate, Guvernul a decis, în 2009, ca taxa auto percepută la achiziţia maşinilor noi să fie suspendată începând cu 15 decembrie 2008 şi până la sfârşitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizări de până la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dată în România şi în Uniunea Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Bolojan: Înainte de a face o reformă a statului trebuie făcută o reformă a lumii politice
-
Lituania, disponibilă să trimită militari în Ucraina şi avertizează asupra atacurilor hibride ruseşti
-
Ce spun analiştii economici despre motivele care au stat în spatele votului antisistem
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO