Tribunalul Timiş: Clădirea Rectoratului Universităţii Politehnice rămâne în patrimoniul instituţiei

Tribunalul Timiş a decis ca Rectoratul Universităţii Politehnica din Timişoara, clădire situată în centrul oraşului, să rămână în patrimoniul instituţiei, instanţa respingând astfel cererea Camerei de Comerţ din municipiu care revendica imobilul şi contesta donaţia din 1945.

Urmărește
26 afișări

Imobilul în care se află Rectoratul Universităţii Politehnica din Timişoara a fost revendicat în instanţă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Timişoara (CCIAT), deşi clădirea fusese donată în 1945 de Camera de Comerţ.

Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu, a afirmat că magistraţii Tribunalului Timiş au respins cererea Camerei de Comerţ de anulare a actului de donaţie a clădirii Rectoratului şi de retrocedare a dreptului de proprietate asupra acestui imobil.

"Universitatea Politehnica din Timişoara a câştigat, la Tribunalul Timiş, procesul ce i-a fost intentat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş. Instanţa a respins cererea CCIAT de anulare a actului de donaţie a clădirii Rectoratului Politehnicii, pentru utilizarea ei în scopul dezvoltării academice a Timişoarei, act datând din mai 1945", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Nicolae Robu.

Rectorul Politehnicii Timişoara a precizat că această clădire va rămâne în patrimoniul instituţiei pe care o conduce.

"Prin urmare, Universitatea Politehnica din Timişoara va continua să fie prezentă în zona de maximă vizibilitate a Timişoarei, prin sediul administraţiei ei centrale, Rectoratul. Universitatea Politehnica din Timişoara a dovedit şi cu această ocazie că ştie să aibă grijă de patrimoniul său, lucru pe care îl poate constata orice cetăţean, analizând starea clădirilor sale, una foarte bună, ce face notă aparte în raport cu starea majorităţii clădirilor publice ale Timişoarei", a precizat Robu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Timiş, Lavinia Biriş, decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi atacată.

La rândul său, preşedintele CCIAT, Georgică Cornu, a afirmat că nu a luat cunoştinţă de decizia Tribunalului Timiş, însă cu siguranţă va face recurs.

"Nu am aflat de această decizie a judecătorilor. Dar vom merge mai departe, vom face recurs şi vom ajunge până la CEDO dacă e nevoie, pentru că actele sunt foarte clare", a afirmat Cornu.

CCIAT a iniţiat, în luna noiembrie 2010, o acţiune în instanţă prin care revendica imobilul în care se află Rectoratul Universităţii Politehnice din Timişoara, o clădire de câteva mii de metri pătraţi situată în centrul municipiului.

Rectorul Universităţii Politehnice din Timişoara, Nicolae Robu, declara atunci că imobilul a fost donat în 1945 de Camera de Comerţ pentru a fi folosit în scopul "dezvoltării universitare".

"În 15 mai 1945, predecesorii conducătorilor de acum ai CCIAT au considerat că merită să doneze această clădire pentru dezvoltarea universitară a Timişoarei. Nu era vizată Politehnica la acea vreme, dar prin cursul lucrurilor s-a ajuns, din fericire, ca beneficiar al acelui act de donaţie «irevocabil şi pe vecie», cum e scris în articolul 1 al actului de donaţie, să fie tot mediul universitar, în speţă Politehnica", afirma Robu.

Rectorul Politehnicii din Timişoara mai spunea că pentru el este "de neînţeles" de ce Camera de Comerţ dorea rezilierea unui act de donaţie care nu a avut loc în perioada comunistă, deci nu a fost semnat sub presiunea autorităţilor.

El preciza că universitatea a făcut "eforturi foarte mari" pentru a renova această clădire de mii de metri pătraţi, "situată în zona zero a oraşului, lângă Operă", doar pentru refacerea acoperişului fiind cheltuiţi 300.000 de euro.

La acea vreme, preşedintele CCIAT, Georgică Cornu, afirma că instituţia nu a donat clădirea respectivă Politehnicii, ci Universităţii de Vest, care, însă, nu a folosit-o niciodată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici