Tributul plătit de România în lupta anti coronavirus: Mii de oameni din sistemul medical, infectaţi!

  • Peste 3000 de angajaţi din sistemul sanitar sunt infectaţi cu SARS Cov 2
  • Iulian Pope, Federaţia Sanitas: Am început criza epidemiologică fără materiale de protecţie
  • Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: La început, stocurile de rezervă erau 0
  • Dr. Camelia Roiu, medic la Spitalul de Arşi: Era foarte simplu să fim pregătiţi de la început
Urmărește
1495 afișări
Imaginea articolului Tributul plătit de România în lupta anti coronavirus: Mii de oameni din sistemul medical, infectaţi!

Aproximativ 3.200 de angajaţi din domeniul medical sunt infectaţi cu coronavirus

Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, spune că echipamentele medicale nu au ajuns pentru toţi medicii încă de la începutul epidemiei în România şi nu am avut nici reglementări clare de gestionare a crizei, neajunsuri care au dus la infectarea multor angajaţi din sistemul sanitar. 

Astăzi, cifrele arată că peste 3.000 de oameni din rândul personalului medical şi auxiliar au Sars Cov 2. Că începutul a fost greoi, recunosc şi cei din Ministerul Sănătăţii. 

„Nu putem uita că am început această criză epidemiologică fără materiale de protecţie. Fără reglementări clare. În toate ţările, în această perioadă, toată lumea a vorbit cu asociaţii profesionale, cu sindicate de pacienţi. La noi nu s-a întâmplat asta”, a spus Iulian Pope. 

Dr. Dragoş Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii susţine însă că ministerul a dialogat permanent cu sindicatele din domeniul medical. Recunoaşte însă că atunci când s-a declanşat criza stocurile de rezervă ale României erau zero. 

„Într-adevăr, la început, stocurile de rezervă erau 0. Am concurat cu state mult mai puternice financiar care reuşeau să sufle României toate ofertele pe care le aveam. Însă, în scurt timp am reuşit să aducem materialele necesare în România. Pe perioada stării de urgenţă dialogul social nu a funcţionat, însă am ţinut legătura permanent cu sindicatele”, a spus acesta. 

Pentru a evita cazurile de îmbolnăvire din rândul personalului medical, trebuia efectuată o testare amplă. Însă, nu exista aparatura necesară. 

„S-ar fi putut face o testare mai largă decât s-a făcut în primele etape ale epidemiei. Dar, ca să facem această testare, trebuia să avem şi nu am avut aparaturile necesare”, a atras atenţia Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor.

Virusul ne-a prins nepregătiţi pentru că nu am reacţionat când trebuie.

„Germania, după câte ştiu, a achiziţionat teste din ianuarie, Coreea la fel. Era totuşi atât de simplu să te pregăteşti”, a declarat la rândul său Dr. Camelia Roiu, medic de ATI la Spitalul de Arşi din Capitală. 

România: 3.197 de angajaţi din sistemul sanitar au SARS COV 2:

1862 personal medical

1335 personal auxiliar

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici