- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Trimiterea de avioane fără pilot în Afganistan va presupune costuri suplimentare
Decizia de a trimite un detaşament UAV - avioane fără pilot - în Afganistan a fost luată în 2009, însă, indiferent de tipul de avion care va fi trimis în acea zonă, vor exista cheltuieli suplimentare, a declarat, joi, generalul de flotilă aeriană Liviu Burhală.
Trimiterea de avioane fără pilot în Afganistan va presupune costuri suplimentare
"Referitor la avioanele fără pilot (...), anul trecut s-a decis ca în Afganistan să fie deplasat în acest an un detaşament UAV (avioane fără pilot, n.red.). Sunt însă câteva probleme legate de utilare, de tehnica în sine. După ce bugetul va fi discutat, mai mult ca sigur se va lua o decizie apropo de care vor fi aceste avioane fără pilot care vor trebui trimise în Afganistan. În primul rând, cerinţa este pentru securitatea forţelor proprii, dar informaţiile culese se vor conjuga şi se vor distribui către toate structurile cu care noi cooperăm în teatrele de operaţii. Nu pot face precizări în acest moment cu privire la tipul avioanelor sau la numărul lor. Ele vor fi analizate după clarificarea problemelor legate de buget", a spus generalul Liviu Burhală, locţiitorul Comandantului Comandamentului Operaţional Întrunit "Mareşal Alexandru Averescu" de la Buzău.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Generalul Burhală a menţionat că şi în condiţiile trimiterii de avioane fără pilot riscurile de securitate la adresa forţelor româneşti se vor menţine, însă vor fi beneficii mult mai mari.
"Riscurile de securitate se vor menţine, însă beneficiul este, cred, mult mai mare pentru români, în situaţia în care am avea acest sistem pentru a supraveghea zi şi noapte, de exemplu, autostrada A1 pentru a şti în timp util unde apar posibile mişcări ale insurgenţilor şi posibile plantări ale dispozitivelor explozibile improvizate", a spus el.
Întrebat dacă România intenţionează să continue pe varianta de UAV de tip Shadow (americane) sau de alt tip, Burhală a reiterat absenţa unei decizii în acest moment, dar a atras atenţia că, indiferent ce variantă este aleasă, vor exista cheltuieli suplimentare.
"Indiferent dacă va fi vorba despre avioane de tip Shadow sau de alt tip înseamnă cheltuieli suplimentare. Cheltuieli pentru întreţinere şi pentru disponibilizare, dacă ar fi vorba de Shadow sau cheltuieli de achiziţie dacă ar fi vorba de un alt sistem de avion fără pilot. Însă, să nu uităm că toate acestea trebuie gândite pentru lucrul integrat în teatrele de operaţii din Afganistan", a spus Burhală.
Secretarul de stat în MapN Viorel Oancea a declarat, marţi, la finalul discuţiilor din comisii privind bugetul, că unul dintre programele de înzestrare care ar putea demara în 2010 este cel privind achiziţionarea de avioane fără pilot, după ce două avioane româneşti au fost doborâte de insurgenţi în Irak.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO