- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.11.2024, 09:21)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Trufele româneşti, în pericol de dispariţie din cauza braconajului
Trufele româneşti, denumite adesea "diamantele negre ale pădurii", sunt într-un pericol real de dispariţie din cauza braconajului, avertizează Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru.
Urmărește
437 afișări
Trufele româneşti, în pericol de dispariţie din cauza braconajului
Potrivit acestuia, braconierii care culeg ilegal trufe folosind câini special antrenaţi distrug ecosistemele forestiere, afectând procesul de regenerare a acestor ciuperci valoroase.
„Culegerea necontrolată a trufelor are un impact devastator asupra pădurilor. Sapă excesiv terenurile, schimbând umiditatea şi nutrienţii solului, ceea ce împiedică regenerarea acestora,” a explicat Păştinaru, într-un comunicat de presă.
În urma acestei practici ilegale, preţurile trufelor au scăzut semnificativ pe piaţa neagră, unde sunt vândute la preţuri mult mai mici decât cele din magazinele de delicatese, unde trufele pot ajunge la mii de lei pe kilogram.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
În România, există mai multe soiuri de trufe, inclusiv trufa albă, una dintre cele mai scumpe din lume, şi diverse tipuri de trufe negre, fiecare cu caracteristici distincte de culoare, miros şi gust.
Pentru a combate braconajul, ANPM propune modificarea Legii Mediului şi a Ordinului nr. 410/2008, astfel încât doar persoanele juridice să poată obţine autorizaţii pentru recoltarea trufelor. Această schimbare ar întări controlul autorităţilor şi ar reduce braconajul, asigurându-se că recoltele sunt gestionate în mod sustenabil.
De asemenea, ANPM atrage atenţia asupra faptului că autorităţile locale uneori emit acorduri ilegale de recoltare, chiar pe terenuri care nu pot susţine trufe, susţinând indirect activitatea braconierilor.
În prezent, există propuneri legislative care vizează reglementarea mai strictă a acestui sector, dar acestea nu au fost încă adoptate de Parlament.
Conform legislaţiei, fiecare tip de trufă are o perioadă specifică de recoltare, pentru a permite regenerarea acestora în mod natural. Printre acestea se numără trufa de iarnă (recoltată din decembrie) şi trufa neagră, care poate fi culeasă între 1 august şi 31 decembrie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: A patra zi de proteste faţă de Călin Georgescu, la Bucureşti. S-au organizat şi contramanifestaţii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe