- Home
- Social
- WASHINGTON, (22.12.2017, 19:55)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Donald Trump repetă ameninţarea adresată ţărilor care au votat contra SUA la ONU/ Statele arabe nu se tem
Preşedintele SUA, Donald Trump, a reiterat vineri ameninţarea că va reduce asistenţa acordată ţărilor care au votat la Adunarea Generală ONU împotriva deciziei sale privind statutul Ierusalimului, dar reprezentanţi ai ţărilor arabe au declarat că nu se tem, explicând că nu primesc ajutor gratuit.
Urmărește
5234 afișări
Trump repetă ameninţarea adresată ţărilor care au votat contra SUA la ONU/ Statele arabe nu se tem
Donald Trump a ameninţat iniţial miercuri că va dispune reducerea asistenţei financiare în cazul statelor care votează în Adunarea Generală ONU împotriva iniţiativei sale de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Aceste ţări "iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, şi apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări aceste voturi. Să voteze împotriva noastră! Vom economisi mult. Nu ne pasă", a declarat Donald Trump.
După ce Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat joi seară, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului, Donald Trump a reiterat vineri avertismentul, într-un mesaj postat pe Twitter: "După ce am cheltuit prosteşte 7.000 de miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, a venit vremea să reîncepem construirea ţării noastre!"
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
Dintre cele 193 de state membre ONU, 128 au votat în favoarea proiectului de rezoluţie care condamnă decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul, iar nouă ţări, inclusiv Statele Unite şi Israelul, au votat împotrivă. Zeci de ţări, inclusiv România, s-au abţinut de la vot. "Statele Unite îşi vor aduce aminte de această zi, în care au fost izolate pentru a fi atacate în Adunarea Generală ONU doar pentru exercitarea dreptului de naţiune suverană", a declarat, cu ocazia votului, Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU.
Egiptul şi Iordania, principalii beneficiari ai fondurilor acordate de Statele Unite ale Americii, au semnalat că nu se tem de ameninţările lui Donald Trump.
"Americanii ştiu mai bine decât oricine altcineva că stabilitatea Iordaniei este esenţială pentru interesele americane în regiune. Ne aşteptăm ca Administraţia americană să nu se atingă de asistenţa financiară, dar, dacă va face acest lucru, problemele economice ale Iordaniei se vor accentua", a declarat, sub protecţia anonimatului, un membru al Guvernului de la Amman, citat de Reuters. Iordania primeşte anual 1,2 miliarde de dolari din partea Washingtonului.
Fostul premier iordanian Taher al-Masri a argumentat că Iordania este unul dintre aliaţii Statelor Unite într-o regiune instabilă. "Trump nu ne oferă ajutoare caritabile. Iordania are un rol în menţinerea stabilităţii regionale, iar noi continuăm acest rol", a explicat el. În discuţii informale, unii oficiali iordanieni au exprimat totuşi preocupare privind tensiunile cu SUA şi privind atitudinea imprevizibilă a preşedintelui Donald Trump.
Egiptul a iniţiat eforturile diplomatice pentru votul masiv împotriva deciziei lui Donald Trump privind Ierusalimul. Preşedinţia Egiptului şi Ministerul egiptean de Externe nu au făcut niciun comentariu pe tema ameninţărilor liderului american. Oricum, faptul că ţările arabe şi musulmane au făcut front comun împotriva SUA demonstrează că nu se tem de avertismentele Washingtonului.
"Nu cred că Egiptul va fi îngrijorat; apropiaţii lui Trump nu vor fi impresionaţi de atitudinea acestor ţări, dar am dubii că se va ajunge la alte decizii", a explicat H.A. Hellyer, analist la Institutul Consiliul Atlantic (Atlantic Council).
Arabia Saudită şi Irakul, alţi doi aliaţi ai SUA, au reiterat la Adunarea Generală ONU că se opun deciziei lui Donald Trump privind Ierusalimul.
La rândul său, Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei - un stat nonarab, dar majoritar musulman -, a respins vehement avertismentele omologului său din SUA, Donald Trump, privind votul din Adunarea Generală ONU pe tema statutului Ierusalimului, liderul turc afirmând că "voinţa liberă şi democratică" nu poate fi cumpărată cu dolari. "Ce face liderul Americii? Proferează ameninţări. Domnule Trump, nu puteţi cumpăra cu dolarii dumneavoastră voinţa liberă şi democratică a Turciei", a declarat Recep Tayyip Erdogan înaintea votului din Adunarea Generală ONU. "Unele ţări numesc Statele Unite «leagăn al democraţiei». Acest leagăn al democraţiei vrea să cumpere voinţa liberă a ţărilor cu dolari. Când vedem astfel de lucruri, ne întrebăm ce democraţie este aceasta", a adăugat Erdogan, îndemnând ţările din Adunarea Generală ONU "să nu îşi vândă libertatea de voinţă".
Citeşte şi: Omul de afaceri Sorin Strutinsky, condamnat în primă instanţă la închisoare cu executare
Citeşte şi: ICCJ, în sesizarea CCR: Modificările aduse Legii magistraţilor conţin sintagme nemaiîntâlnite
Citeşte şi: Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat la 6 ani şi 3 luni, în cazul deturnării fondurilor pentru autostrada Nădlac-Arad
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:05
România devine prima ţară din lume cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional
-
astăzi, 12:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Ruşii lovesc o instalaţie de infrastructură în Zaporojie