Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Covasna, Nagy Andras, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia a propus celor o sută de farmacişti şi 70 de unităţi farmaceutice, cu 30 de proprietari, afiliate Colegiului, ca din 7 februarie să nu mai onoreze reţetele gratuite şi compensate, în cazul în care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna nu va achita medicamentele pe lunile martie, aprilie şi mai 2010.
Potrivit sursei citate, valoarea restanţelor CJAS Covasna către farmacii se ridică la 11 milioane de lei, iar odată cu luna februarie această sumă va creşte cu alte trei milioane de lei, bani aferenţi lunii iunie 2010.
Colegiul Farmaciştilor din Covasna a formulat, marţi, şi o petiţie adresată atât Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cât şi celei judeţene, dar şi ministerelor Finanţelor şi Sănătăţii.
În petiţie, semnată de preşedintele Colegiului, Nagy Andras, se subliniază că farmaciile cu circuit deschis din judeţ sunt în imposibilitatea de a-şi plăti furnizorii respectiv distribuitorii de medicamente, iar gama de medicamente din farmacii se reduce din cauză că furnizorii şi distribuitorii de medicamente blochează comenzile farmaciilor, care au acumulat datorii excesive către ei.
„Furnizorii şi distribuitorii de medicamente penalizează farmaciile pentru fiecare zi de întârziere la plată şi demarează acţiuni judiciare contra
farmaciilor. Farmaciile cu circuit deschis din judeţul Covasna plătesc către stat, în fiecare lună, TVA şi impozit pe profit pe nişte facturi neachitate, acest proces producând lipsă de lichidităţi”, se mai arată în petiţie.
Astfel, Colegiul Farmaciştilor din Covasna solicită Ministerului Finanţelor suspendarea plăţii TVA şi a impozitului pe profit până la plata arieratelor către farmacii, care funcţionează din punct de vedere comercial ca orice SRL sau SA din ţară.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, conducerea CJAS Covasna nu a putut fi contactată.