- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.02.2013, 11:23)
- Departamentul Social - Mediafax
Tudor Chiuariu: Protestele unor instanţe, o reacţie normală la ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp
Fost ministru al Justiţiei, vicepreşedintele executiv al PNL a declarat marţi că protestele unor instanţe sunt o reacţie normală la ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp, susţinând că activitatea Consiliului Superior al Magistraturii "a fost dominată de influenţe politice şi poate chiar de un model politic".
Urmărește
324 afișări
Tudor Chiuariu (Imagine: Theodor Pana/ Mediafax Foto)
Mai multe instanţe au întrerupt activitatea marţi dimineaţă, în semn de protest faţă de menţinerea în funcţiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.
Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a declarat pentru RFI că "protestele sunt o reacţie normală la ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp, şi anume că activitatea Consiliului Superior al Magistraturii a fost dominată de influenţe politice şi poate chiar de un model politic".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
"Adică vedem că se repetă la Consiliul Superior al Magistraturii modelul politic Băsescu, care se ţine de scaun împotriva voinţei celor care au votat pentru demiterea sa", a spus Chiuariu.
În opinia vicepreşedintelui executiv al PNL, "implicarea în politică a unora dintre membrii Consiliului a fost considerată inacceptabilă de către judecători şi a existat o reacţie normală de revocare a acestora".
În opinia lui Tudor Chiuariu, este "foarte periculos ce se încearcă, şi anume chiar afectarea independenţei judecătorilor prin numirea unui procuror în fruntea CSM, iar episodul acesta cu refuzul revocării tinde la acelaşi lucru, la menţinerea acestei situaţii de fapt împotriva voinţei corpului judecătorilor şi cu intenţia destul de transparentă de a afecta independenţa acestora".
Fostul ministru al Justiţiei a mai spus că speră la măsuri de înţelepciune din partea CSM, "să înţeleagă că nu poţi să te ţii de scaun în felul ăsta doar pentru că ai primit ordin de la un om politic să blochezi activitatea Consiliului, probabil şi numirea procurorilor şefi şi să-ţi baţi joc de oamenii care te-au votat".
Tudor Chiuariu a mai susţinut că de când au avut loc alegeri, de la începutul anului, Consiliul nu mai funcţionează.
"Sunt efecte de zi cu zi, pentru că CSM are în primul rând atribuţii referitor la resursele umane şi dacă nu se mai întruneşte şi nu poate lucra în şedinţe, nu se mai întâmplă nimic din punctul de vedere al resurselor umane, numiri în funcţii, propuneri de numiri, detaşări, delegări şi aşa mai departe", a precizat Chiuariu.
Vicepreşedintele executiv al PNL a adăugat că speră ca viitorul Raport MCV să fie mai obiectiv şi să reflecte corect situaţia din CSM.
"Viitorul raport MCV sper să fie mai obiectiv decât ultimul, pentru că această situaţie gravă n-a fost reflectată nici în ultimul raport, deşi exista la data la care se redacta raportul şi asta ne arată şi partizanatul acestor rapoarte întocmite de Comisia Europeană, pentru că situaţii grave din justiţie, cum e asta, cea mai gravă practic nu apare deloc în raport", a mai spus Chiuariu.
Judecătoriile Râmnicu Valcea, Buzău, Suceava, Botoşani, Constanţa, Slatina şi Tribunalul Olt au suspendat marţi dimineaţă şedintele de judecată, până cel târziu la ora 10.00, în semn de protest faţă de menţinerea în funcţiile de membri ai CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica. În Capitală, nicio instanţă nu a suspendat şedinţele de judecată.
La începutul şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au cerut ca punctul de pe ordinea de zi privind revocarea judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica să fie discutat cu prioritate, solicitarea fiind admisă de preşedintele CSM.
Astfel, şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a început cu discutarea revocării din funcţie a celor doi judecători.
Alina Ghica şi Cristi Danileţ îşi depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie 2013 după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca preşedinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi Judecătorii declanşând proceduri de revocare din CSM, nemulţumiţi de prestaţiile lor în CSM, dar şi pentru că, prin voturile lor, "au ajutat" ca un procuror să devină şef al justiţiei. În 23 ianuarie, cei doi judecători şi-au retras candidaturile la funcţia de vicepreşedinte.
Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat în 7 ianuarie procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.
Asociaţia Magistraţilor din România a cerut, vineri, judecătorilor să-şi suspende şedinţele marţi, de la ora ora 8.30, când Plenul CSM discută revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ din Consiliu, dată fiind "atitudinea de neacceptat" a Consiliului de tergiversare a revocării celor doi.
În 15 februarie, Asociaţia Magistraţilor din România a dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii, căruia îi cere pronunţarea de îndată a unei hotărâri de revocare din CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, în condiţiile în care adunările generale ale judecătorilor au votat pentru îndepărtarea lor.
Şi Uniunea Naţională a Judecătorilor (UNJR) din România a acuzat Consiliul Superior al Magistraturii de încălcarea gravă a legii prin amânarea luării unei decizii privind revocarea din CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, precizând că termenul de 15 zile prevăzut de lege este "imperativ" şi atrăgând, totodată, atenţia asupra votului membrilor Consiliului referitor la decizia de amânare.
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe