Tudorel Toader: Arhiva SIPA, o pată pe obrazul justiţiei. Voi publica joi lista celor care au intrat în arhiva SIPA, cu ora şi data/Dragnea: Se poate proceda similar modelului CNSAS

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va publica joi lista celor care au vizitat arhiva SIPA, "cu nume, prenume, număr de vizite, data şi ora şi minutul". "De aici deja o primă concluzie se poate trage", a declarat ministrul, luni, la Iaşi.

Urmărește
4255 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader: Arhiva SIPA, o pată pe obrazul justiţiei. Voi publica joi lista celor care au intrat în arhiva SIPA, cu ora şi data/Dragnea: Se poate proceda similar modelului CNSAS

Tudorel Toader: Arhiva SIPA, o pată pe obrazul justiţiei. Voi PUBLICA numele celor care au vizitat-o

Întrebat, luni, de jurnaliştii din Iaşi, când va face publice informaţiile legate despre persoanele care au vizitat arhiva SIPA, aşa cum a scris într-o postare pe Facebook, Tudorel Toader a răspuns:

"Aşa, dacă vreţi, e un enunţ general, ade­vărul întotdeauna şi în orice domeniu tr­ebuie să iasă la sup­rafaţă. Evident, m-am referit la adevăru­rile din arhiva SIPA, pentru că probabil sunt mai multe şi arhiva asta SIPA vede­ţi că reprezintă o procupare aşa pentru toată lumea şi în de­zbaterea publică şi jurnalistică şi în mediul juridic. Resp­ectând procedurile, respectând regulamen­tul, respectând comp­etenţele de desecret­izare a arhivei, vom face cunoscute aces­te adevăruri. Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceas­ta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, cel­or care au intrat în arhivă, singuri, în echipă, am şi momen­tul - ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhiv­ă. Eu ştiu cine a in­trat, eu nu am intrat nici pe holul arhi­vei. Ştiu cine a int­rat. Primul pas, rep­et: nume, prenume şi număr de vizite şi data şi ora şi minut­ul şi de aici deja o primă concluzie se poate trage. Veţi şti că X cunoaşte ce e în arhivă, veţi şti că unul a intrat de mai multe ori, veţi şti că unii au intr­at în echipă, alţii au intrat singuri, veţi cunoaşte aşadar dep­ozitarii informaţiil­or din arhivă", a declarat Tudorel Toader.

Anterior, Tudorel Toader, a anunţat pe pagina sa de Facebook că va publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA şi numărul de vizite, precizând că documentele serviciului secret reprezintă "o pată pe obrazul justiţiei române".

"Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiţiei române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafaţă. Primul pas - voi publica numele celor care au "vizitat" arhiva, eventual şi numărul "vizitelor" efectuate!", a scris ministrul, luni dimineaţă.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat, luni, referindu-se la ce ar urma să se întâmple cu arhiva SIPA, că se poate proceda similar modelului CNSAS.

"Am văzut declaraţia domnului ministru de Justiţie, sper să se ajungă şi la fapte. Nu cred că ce este acolo trebuie să rămână în continuare secret. Este vorba şi despre nişte rapoarte, care cred că pot să fie desecretizate, este vorba şi despre nişte procese verbale, de intrări, ieşiri. Ar trebui să vedem cine a avut acces şi de câte ori în arhiva SIPA de-a lungul anilor şi cred că ideea doamnei Dana Gîrbovan este o idee bună. Se poate gândi ca cu arhiva SIPA să se procedeze asemănător pe modelul CNSAS", a spus Dragnea.

"Dar, dacă sunt unele informaţii care poate nu ar trebui să fie făcute publice, care ţin de viaţa privată, informaţii care ar putea să ne ajute să înţelegem dacă în anii trecuţi, poate acum nu mai e cazul, dar cine ştie, informaţiile de acolo au influenţat anumite decizii ale unor instanţe, trebuie să ajungem la aceste informaţii", a adăugat liderul PSD.

Întrebat cum vede anunţul ministrului Justiţiei de a face publică lista accesului în arhivă, Dragnea a răspuns: "Cu ochi foarte buni, dar nu e suficient".

"Cred că trebuie să se uite cu atenţie şi să gândească procedura, sistemul, mecanismul prin care informaţiile relevante din acele documente să fie făcute publice. Oamenii vor să ştie dacă deciziile instanţelor au fost influenţate într-o anumită perioadă sau mai sunt influenţate şi astăzi de alte lucruri decât probleme din dosar", a adăugat Dragnea.

La rândul ei, Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, a felicitat intenţia ministrului Justiţiei de a publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA, solicitându-i ca alături de identitate să fie făcută publica şi data la care au avut acces la documente.

"Felicit intentia ministrului Justiţei, domnul Tudorel Toader, de a "publica numele celor care au 'vizitat' arhiva, eventual şi numărul 'vizitelor' efectuate" în arhiva SIPA. Aşa cum a spus pe Facebook şi domnul ministru, această publicare reprezintă un prim pas pentru clarificarea situaţiei acestei arhive. Sper ca această publicare să fie făcută azi. Îl rog, de asemenea, pe domnul ministru ca, alături de numele acestor persoane, să publice şi data când au intrat în arhiva SIPA", a scris Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

Dana Gîrbovan a mai scris că aşteaptă răspunsurile Monicăi Macovei la întrebările pe care i le-a adresat public.

"A avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea H.G. 127 din 26 ianuarie 2006 (n.r. privind desfiinţarea SIPA)? Dacă da, cine a ordonat această cercetare, cine a efectuat-o şi unde au fost publicate concluziile acesteia? Între data emiterii H.G. 127/2006, 26 ianuarie 2006, şi data desfiinţării SIPA/DGPA, 30 iunie 2006, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze şi opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când s-a creat această comisie şi până când a activat? Dacă după data desfiinţării SIPA, 30 iunie 2006, şi până la finalul mandatului de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze, inventarieze ori opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când au fost create aceste comisii şi pe ce perioada au activat? De unde ştie ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA? De unde ştie că SIPA culegea informaţii şi cu ajutorul unor magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenţei ofiţerilor acoperiţi între magistraţi? Pe ce îşi susţine afirmaţia că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 şi ce s-a întâmplat cu documentele dinainte de acest an?", a scris Dana Gîrbovan, sâmbătă, pe Facebook.

Întrebările vin după ce, vineri, Monica Macovei i-a cerut public magistratului dovezi privind o declaraţie pe care Gîrbovan a făcut-o la postul public de televiziune, în care o cita pe Macovei, referitoare la fostul premier Victor Ponta şi la informaţiile pe care arhiva SIPA le-ar conţine despre acesta.

În acest context, Macovei susţinea: "Deşi trăim într-o Românie a minciunilor şi dezinformărilor, nu mă aşteptam totuşi ca un magistrat, care conduce o asociaţie a judecătorilor, să intre într-un joc cu informaţii nereale şi insinuări, care are ca scop decredibilizarea justiţiei şi atacarea magistraţilor. Ar fi regretabil ca un judecător să fie manipulat sau de rea-credinţă."

Macovei a făcut şi ea declaraţii la rândul ei.

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a declarat, luni, că ar fi necesar să se declasifice toate documentele care privesc arhiva SIPA, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu, afirmând că după ce această operaţie va fi finalizată se poate decide care sunt informaţiile care pot fi făcute publice.

“Consider că ar fi necesar să se declasifice toate documentele ce privesc arhiva SIPA/DGPA, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu. Decredibilizarea justiţiei trebuie să înceteze. (…)Şi, pentru că nu am şi nu am avut niciodată nimic de ascuns şi consider că ceea ce am făcut în privinţa desfiinţării SIPA a fost onest şi corect consider că ar fi necesar să se declasifice toate documentele ce privesc arhiva SIPA/DGPA- ordine de ministru, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, hotărâri de guvern, note de fundamentare, procesele verbale de închidere a unor inventarieri etc- începând de la înfiinţare şi până în prezent, inclusiv raportul Chiuariu-Predoiu”, a declarat fostul ministru al Justiţiei europarlamentarul Monica Macovei, potrivit unui comunicat de presă transmis MEDIAFAX.

Monica Macovei a afirmat că o decizie de desecretizare a arhivei este neavenită până când această operaţie nu va fi finalizată.

“Doar după aceea, în cunoştinţă de cauză şi cu responsabilitate, se poate decide ce anume poate fi declasificat şi ce nu. Legea şi regulamentul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) sau cele privind Arhivele Naţionale pot fi un exemplu şi, oricum, viaţa privată a magistraţilor trebuie protejată”, a spus fostul ministru al Justiţiei.

La peste 10 ani după ce a decis închiderea SIPA/DGPA şi a secretizat arhiva, subiectul este readus brusc în atenţie cu “previzibilele manipulări şi distorsiuni”, iarinteresul societăţii este ”dirijat” nu spre cei care au folosit informaţii obţinute nelegal, făcând trimitere la mandatul fostului ministru Rodica Stănoiu – “când, conform presei vremii, se făcea o adevărată poliţie politică” -, ci împotriva sa şi a echipei pe care a avut-o cât timp a deţinut portofoliul Ministerului Justiţiei, a spus Macovei.

“Adică, exact împotriva celor care am pus capăt acestor practici. În mod evident, ţinta este decredibilizarea justiţiei, iar acesta este interesul unor politicieni, moguli şi oameni de afaceri certaţi cu legea”, a adăugat fostul ministru al Justiţiei.

Fostul ministru al Justiţiei a mai spus că îşi doreşte să afle adevărul despre conţinutul arhivei SIPA.

“Am început această acţiune, pentru informarea societăţii şi a magistraţilor, după închiderea SIPA/DGPA, dar nu am reuşit s-o finalizez în timpul mandatului meu, mandat care a luat sfârşit la câteva luni după ce începuse efectiv evaluarea conţinutului arhivei. Doresc ca ancheta procurorilor (dosarul deschis de DIICOT în urma plângerii penale făcute de judecătorul Cristi Dănileţ) să stabilească acest adevăr, iar Comisia, care înţeleg că va fi înfiinţată la Ministerul Justiţiei, să fie mai presus de orice îndoială şi să evalueze arhiva”, a spus Macovei.

Acesta a susţinut că ideea că unii procurori şi judecători au fost şantajaţi cu informaţii din dosare SIPA/DGPA în ultimii 12 ani este nedreaptă pentru sistemul de justiţie şi serveşte numai celor care au probleme cu legea.

“Intoxicările şi manipularea opiniei publice trebuie să înceteze. Ideea că unii procurori şi judecători au fost şantajaţi cu informaţii din dosare SIPA/DGPA în ultimii 12 ani, când au fost condamnări zguduitoare în lumea politică, de afaceri sau de presă, este nedreaptă pentru sistemul de justiţie şi serveşte numai interesului particular al unor oameni care au probleme cu legea de a pune presiune pe magistraţi, a decredibiliza sistemul de justiţie, a falsifica adevărul şi a rescrie trecutul. Şi toate acestea, pentru ca ei să scape de răspundere”, a spus europarlamentarul.

Monica Macovei a spus că se va adresa justiţiei împotriva acuzelor nefondate care i se aduc cu privire la arhiva SIPA.

“NU am primit nicio informaţie din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am văzut niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat şi distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk”, a reiterat Macovei.

Arhiva SIPA a fost readusă în atenţia opiniei publice de Dan Andronic, acesta susţinând că au fost copiate documente.

Ulterior, au avut reacţii pe acest subiect şi preşedintele României, premierul dar şi preşedintele PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, întrebat de situaţia privind arhivele SIPA, că în spaţiul public apar "ciorbe reîncălzite, la anumite momente politice", subliniind că Ministerul Justiţiei trebuie să ia o decizie în legătură cu ceea ce se va întâmpla cu documentele. Sorin Grindeanu, premierul României, a spus că susţine desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei pe această temă. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că încrederea sa în ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va fi „aproape de zero” dacă acesta nu va desecretiza Raportul făcut la ministerul Justiţie, în 2007, privind dispariţia unor documente din arhiva SIPA.

Iohannis, despre publicarea listei celor care au intrat în arhiva SIPA: Sper să se realizeze

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Braşov, referitor la anunţul lui Tudorel Toader privind publicarea listei celor care au vizitat arhiva SIPA, că iniţiativa i se pare interesantă. ”Sper s-o şi facă”, a spus şeful statului.

Întrebat, luni, la Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universităţii Transilvania din Braşov, dacă este de acord cu anunţul făcut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în privinţa publicării listei persoanelor care au vizitat arhiva SIPA, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: ”Mi se pare o iniţiativă interesantă”.

”Sper s-o şi facă”, a adăugat Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, la Iaşi, că va publica joi lista celor care au vizitat arhiva SIPA, ”cu nume, prenume, număr de vizite, data şi ora şi minutul”.

Arhiva SIPA a fost readusă în atenţia opiniei publice de Dan Andronic, acesta susţinând că au fost copiate documente.

Ulterior, au avut reacţii pe acest subiect şi preşedintele României, premierul, dar şi preşedintele PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, întrebat de situaţia privind arhivele SIPA, că în spaţiul public apar "ciorbe reîncălzite, la anumite momente politice", subliniind că Ministerul Justiţiei trebuie să ia o decizie în legătură cu ceea ce se va întâmpla cu documentele. Sorin Grindeanu, premierul României, a spus că susţine desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei pe această temă. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că încrederea sa în ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va fi „aproape de zero” dacă acesta nu va desecretiza Raportul făcut la ministerul Justiţie, în 2007, privind dispariţia unor documente din arhiva SIPA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici