- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.10.2017, 14:14)
- Cătălina Mănoiu
Tudorel Toader, Codruţa Kovesi, Eduard Hellvig, chemaţi la audieri în Comisia de anchetă privind arhiva SIPA. Cine se mai află pe lista parlamentarilor
Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA l-a invitat pe ministrul Justiţiei la audieri joi, 19 octombrie, începând cu ora 10,00, urmând ca la audierile viitoare să fie chemaţi foştii miniştrii ai Justiţiei Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Cătălin Predoiu şi Titus Corlăţean.
Urmărește
673 afișări
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, chemat la audieri în Comisia de anchetă privind arhiva SIPA. Cine se mai află pe lista parlamentarilor
"Vă propun dacă sunteţi de acord după ce îl invităm pe domnul ministru Toader să facem şi o vizită la arhiva SIPA, să vedem şi noi fizic, unde este, în ce condiţii este ţinută, care este situaţia eu acum. O vom programa în funcţie de condiţiile logistice", le-a propus preşedintele Comisiei SIPA, senatorul Şerban Nicolae colegilor de comisie prezenţi la şedinţă.
Şerban Nicoale a afirmat că audierile ar trebui să înceapă cu ministrul Toader pentru că este persoana cea mai avizată având în vedere funcţia pe care o deţine.
"Ministrul Justiţiei în funcţie este persoana cea mai avizată pentru a ne spune care este situaţia în acest moment, dacă mai există compartimente de specialitate în legătură cu această arhivă, pentru că nu mai este o bază de date operativă, nu mai este o bază de informaţii cu activitate curentă. Poate să ne spună ce acte normative au fost incidente, nu cele care sunt publice, ci cele de rang inferior - ordine de ministru, dispoziţii interne, regulamente şamd. Ar fi punctul de plecare. Am şi solicitat domnului ministru o serie de date sistematizate de la care să pornim şi de aici putem să facem o strategie de deşfăşurare a activităţii comisiei", a social-democratul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Comisia SIPA îi va audia şi pe Traian Băsescu, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.
În rândul celor care vor fi invitaţi în faţa comisiei se numără foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, foşti miniştri ai Justiţiei, foştii şefi ai SIPA, foştii şi actuali şefi şi prim-adjuncţi ai SRI, foşti şi actuali directori şi prim-adjuncţi de la SPP, foşti şi actuali miniştri de Interne, şeful ORNISS, procurorii generali de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ şi adjuncţii acestora din perioada 2004-2017, potrivit listei prezenate în comisie.
Ilie Botoş, Laura Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu, Augustin Lazăr şi adjuncţii acestora vor fi şi ei audiaţi de parlamentari.
"Îi vom invita începând cu domnul Ilie Botoş, continuând cu Laura Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu, Augustin Lazăr şi adjuncţii acestora. În principal aş invita la audieri pe şefii instituţiei.(...) Există o ordine de prioritate, există o strategie raţională de a face audieri pe repere cronologice şi pe repere care ţin de funcţiile deţinute", a spus Nicolae.
Şerban Nicolae a declarat că exclude ipoteza ca persoanele invitate să nu se prezinte la audieri.
Directorul SRI Eduard Hellvig şi şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, chemaţi la audieri în Comisia SIPA
Directorul SRI, Eduard Hellvig; şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi; procurorul general, Augustin Lazăr, şi adjuncţii acestor vor fi chemaţi la audieri în Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA
"Îi vom invita începând cu domnul Ilie Botoş, continuând cu Laura Codruţa Kovesi, Tiberiu Niţu, Augustin Lazăr şi adjuncţii acestora. În principal aş invita la audieri pe şefii instituţiei.(...) Există o ordine de prioritate, există o strategie raţională de a face audieri pe repere cronologice şi pe repere care ţin de funcţiile deţinute", a declarat preşedintele Comisiei de anchetă privind arhiva SIPA, Şerban Nicolae.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat să dea curs solicitării unei alte comisii de anchetă, cea prvind alegerile prezidenţiale din 2009, de a se prezenta la audieri. Ca urmare a acestui refuz, preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au sesizat, în 13 septembrie, CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public.
CCR a decis, pe 3 octombrie, că procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, este obligată să se prezinte în faţa Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 şi să furnizeze informaţiile solicitate sau să pună la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute.
„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a se prezenta în faţa Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. În soluţionarea conflictului, Curtea a constatat obligaţia doamnei Laura Codruţa Kovesi de a se prezenta în faţa Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei”, menţiona CCR într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe