- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.03.2017, 14:25)
- Andreea Traicu
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, întrebat de europarlamentari despre PROTOCOALE: SRI nu intră în zona de urmărire penală
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a fost întrebat de mai mulţi europarlamentari despre prevederile protocoalelor SRI-parchete, acesta susţinând că "arhitectura statului presupune competenţe complementare" iar SRI nu trebuie să intre "în zona de urmărire penală."
Urmărește
636 afișări
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, întrebat de europarlamentari despre PROTOCOALE: SRI nu intră în zona de urmărire penală (Imagine Alexandru Dobre / Mediafax Foto)
"Arhitectura statului presupune competenţe complementare. SRI are locul lui de informare, de prevenire, trebuie să îşi facă treabă, dă informaţii mai departe anchetatorilor, nu intră SRI în zona de urmărire penală, cum nu intră procurorul în zona de SRI, iar acesta sunt competenţe complementare", a spus Tudorel Toader în Parlamentul European.
Marţi, ministrul Justiţiei a declarat că protocoalele SRI-parchete ar trebui desecretizate, refuzând să spună dacă a făcut această solicitare la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de marţi, pe motiv că "discuţiile sunt secrete".
"Discuţiile din CSAT sunt secrete şi nu-mi cereţi mie să încalc această obligaţie minimală pe care o ştim cu toţii. (...) CSAT comunică oficial din partea instituţiei, iar eu nu pot să vorbesc în numele CSAT", a spus Tudorel Toader la Parlament, întrebat fiind dacă a cerut în CSAT desecretizarea protocoalelor dintre servicii şi instituţii din sistemul judiciar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că este de acord ca protocoalele încheiate de SRI cu Ministerul Public să fie declasificate. "Aşteptăm cu foarte mult interese ceea ce se va hotărî la CSAT, nu avem nimic împotrivă să fie declasificate (n.r. protocoalele)", a declarat Augustin Lazăr la sediul CSM.
Declaraţiile au fost făcută în contextul controverselor apărute în ultima perioadă, referitoare la protocoale încheiate de SRI cu diferite instituţii. Cel mai dezbătut protocol al Serviciului Român de Informaţii (SRI) este cel încheiat cu Parchetul General, care a fost adus în discuţie de asociaţiile de magistraţi. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) desecretizarea documentului. UNJR spunea că relaţiile dintre parchete şi serviciile de informaţii s-au materializat în “constituirea de echipe mixte, cu reprezentanti ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional”.
"Jobul nostru era să informăm, este şi astăzi, iar înainte de decizia CCR aveam şi bligaţia să punem în executare mandatul de supraveghere tehnică. Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile", a explicat SRI.
Preşedintele comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, declara pe 28 februarie că protocolul SRI - Ministerul Public a fost încheiat în februarie anul 2009, pe baza unor hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 "care prevedeau cooperarea dintre SRI şi ministerul Public. Strategia de apărare pentru 2015-2019 prevede încheierea unor protocoale inter-instituţionale între instituţiile care au rol în asigurarea securităţii naţionale".
Citeşte şi: Ministrul Justiţiei, în Parlamentul European, despre Ordonanţa 13: CCR a adoptat o decizie de principiu, procurorul nu poate cerceta miniştri care legiferează
Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii, după întâlnire cu Gabriela Firea pe tema situaţia centrului de transplant Sfânta Maria: Voi trimite şi corpul de control
Citeşte şi: De ce nu vor procurorii DNA să fie eliberat Mircea Băsescu / Instanţa se va pronunţa pe data de 29 martie
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte