Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, întrebat de europarlamentari despre PROTOCOALE: SRI nu intră în zona de urmărire penală

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a fost întrebat de mai mulţi europarlamentari despre prevederile protocoalelor SRI-parchete, acesta susţinând că "arhitectura statului presupune competenţe complementare" iar SRI nu trebuie să intre "în zona de urmărire penală."

Urmărește
635 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, întrebat de europarlamentari despre PROTOCOALE: SRI nu intră în zona de urmărire penală

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, întrebat de europarlamentari despre PROTOCOALE: SRI nu intră în zona de urmărire penală (Imagine Alexandru Dobre / Mediafax Foto)

"Arhitectura statului presupune competenţe complementare. SRI are locul lui de informare, de prevenire, trebuie să îşi facă treabă, dă informaţii mai departe anchetatorilor, nu intră SRI în zona de urmărire penală, cum nu intră procurorul în zona de SRI, iar acesta sunt competenţe complementare", a spus Tudorel Toader în Parlamentul European.

Marţi, ministrul Justiţiei a declarat că protocoalele SRI-parchete ar trebui desecretizate, refuzând să spună dacă a făcut această solicitare la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de marţi, pe motiv că "discuţiile sunt secrete".

"Discuţiile din CSAT sunt secrete şi nu-mi cereţi mie să încalc această obligaţie minimală pe care o ştim cu toţii. (...) CSAT comunică oficial din partea instituţiei, iar eu nu pot să vorbesc în numele CSAT", a spus Tudorel Toader la Parlament, întrebat fiind dacă a cerut în CSAT desecretizarea protocoalelor dintre servicii şi instituţii din sistemul judiciar.

Şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că este de acord ca protocoalele încheiate de SRI cu Ministerul Public să fie declasificate. "Aşteptăm cu foarte mult interese ceea ce se va hotărî la CSAT, nu avem nimic împotrivă să fie declasificate (n.r. protocoalele)", a declarat Augustin Lazăr la sediul CSM.

Declaraţiile au fost făcută în contextul controverselor apărute în ultima perioadă, referitoare la protocoale încheiate de SRI cu diferite instituţii. Cel mai dezbătut protocol al Serviciului Român de Informaţii (SRI) este cel încheiat cu Parchetul General, care a fost adus în discuţie de asociaţiile de magistraţi. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) desecretizarea documentului. UNJR spunea că relaţiile dintre parchete şi serviciile de informaţii s-au materializat în “constituirea de echipe mixte, cu reprezentanti ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional”.

"Jobul nostru era să informăm, este şi astăzi, iar înainte de decizia CCR aveam şi bligaţia să punem în executare mandatul de supraveghere tehnică. Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile", a explicat SRI.

Preşedintele comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, declara pe 28 februarie că protocolul SRI - Ministerul Public a fost încheiat în februarie anul 2009, pe baza unor hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 "care prevedeau cooperarea dintre SRI şi ministerul Public. Strategia de apărare pentru 2015-2019 prevede încheierea unor protocoale inter-instituţionale între instituţiile care au rol în asigurarea securităţii naţionale".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici