Tuneluri dezinfectante pentru elevi, montate în zeci de şcoli din ţară, contraindicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Institutul de Sănătate Publică

  • Tunelurile de dezinfecţie pentru elevi au fost deja montate în zeci de şcoli din ţară.
  • Montarea acestora a fost recomandată în Ordinele de ministru din partea Sănătăţii şi Educaţiei.
  • Tunelurile sunt contraindicate însă de către instituţii naţionale şi internaţionale de sănătate.
Urmărește
3290 afișări
Imaginea articolului Tuneluri dezinfectante pentru elevi, montate în zeci de şcoli din ţară, contraindicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Institutul de Sănătate Publică

Tuneluri dezinfectante pentru elevi, montate în zeci de şcoli din ţară. Sursa: Daniel Băluţă/Facebook.com

Tuneluri de dezinfecţie pentru elevi, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, au fost montate deja în zeci de şcoli din ţară. Acestea au fost recomandate în Ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei dar sunt contraindicate însă de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Institutul Naţional de Sănătate Publică, din subordinea Ministerului Sănătăţii, potrivit unui comunicat dat de către instituţie, conform edupedu.ro.
 
Spre exemplu, în Suceava, primăria a dotat 25 de şcoli cu tot atâtea tuneluri de dezinfecţie. Apoi, la mai multe şcoli din judeţul Olt au fost instalate tuneluri dezinfectante la intrarea în unităţile de învăţământ.  Şi în Sectorul 4, Primăria a anunţat instalarea de tuneluri de dezinfecţie la cele 40 de şcoli din teritoriu.   
 
Decizile de amplasare a tunelorilor de dezinfecţie au fost luate de către autorităţile locale, în baza Ordinului comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei privind măsurile obligatorii de siguranţă pentru perioada examenelor naţionale. În Ordin însă, tunelurile de dezinfecţie sunt opţionale. 
 
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), tunelurile de dezinfecţie nu sunt sigure pentru sănătatea populaţiei. „Utilizarea dezinfectanţilor de uz extern este strict limitată pentru suprafeţe. Generarea aerosolilor acestor substanţe conduce la iritaţii la nivelul căilor respiratorii, ochilor şi pielii, precum şi la efecte sistemice. Nu este permisă ingestia sau utilizarea lor externă, raportul risc-beneficiu fiind net în favoarea riscului”, precizează organismul internaţional, precizând totodată că momentan, nu există niciun studiu disponibil care să ateste eficacitatea metodei de dezinfecţie externă cu ajutorul tunelului.
 

Tunelurile de dezinfecţie: risc pentru sănătatea populaţiei

 
OMS stipulează, totodată, faptul că „utilizarea tunelurilor de către populaţie dar şi de către personalul medical reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite ştiintific”. 
 
Apoi, Institutul Naţional de Sănătate Publică, instituţie în subordinea Ministerului Sănătăţii, nu recomandă, la rândul său, tunelurile de dezinfecţie. „Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanţi (cum ar fi într-un tunel, poartă sau cameră) nu este recomandată în niciun caz. Această practică poate fi dăunătoare fizic şi psihologic şi nu reduce capacitatea unei persoane infectate de a răspândi virusul prin picături (salivă sau secreţii nazale) sau contact. Efectul toxic al pulverizării de substanţe chimice, cum ar fi clorul, pe persoane, poate duce la iritaţii la nivelul ochilor şi pielii, bronhospasm cauzat de inhalare şi efecte potenţiale gastro-intestinale, cum ar fi greaţa şi voma”, mai arată organizaţia. 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici