- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Turism cu bicicleta: MDRT vrea să infiinţeze o reţea naţională de trasee
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) vrea să înfiinţeze o reţea naţională de trasee cicloturistice, pe drumuri asfaltate sau nemodernizate aflate în special în zone cu peisaje pitoreşti şi trafic auto redus, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de instituţie.
Turism cu bicicleta: MDRT vrea să infiinţeze o reţea naţională de trasee (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)
Ciclotraseele se vor desfăşura pe căile de comunicaţie existente, accesibile cu bicicleta, cu caracter "cât mai pitoresc din punct de vedere peisagistic" şi trafic motorizat cât mai redus, alese în funcţie de rangul, tipul şi gradul traseului.
Utilizarea ciclotraseelor va fi gratuită.
Lungimea acestora se va alege astfel încât durata normală de parcurgere să fie de 5-12 zile în cazul celor de rang naţional, 2-5 zile pentru traseele regionale şi de maxim o zi în cazul celor de rang local.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Traseele vor fi marcate prin amplasarea de-a lungul căilor de comunicaţie, la anumite intervale şi la ramificaţii şi intersecţii, a unei succesiuni de elemente grafice numite "marcaje cicloturistice".
Proiectarea, marcarea, monitorizarea şi întreţinerea ciclotraseelor se va face din fondurile alocate în acest sens din bugetul consiliilor judeţene şi, în completare, din alte fonduri publice sau private, interne sau externe, prin grija autorităţilor publice centrale şi locale, a organizaţiilor neguvernamentale de profil, a agenţilor economici din turism şi a altor factori interesaţi conform sursei citate.
Pe lângă consiliile judeţene vor fi organizate comisii judeţene de trasee cicloturistice, ca structuri fără personalitate juridică, formate din reprezentanţi ai autorităţilor, instituţiilor, organizaţiilor şi operatorilor economici.
Realizarea de ciclotrasee noi, modificarea semnificativă sau desfiinţarea celor existente, atât ca itinerar cât şi ca mod de marcare şi amenajare, se va aviza de către comisiile judeţene şi vor fi aprobate de către autoritatea publică centrală în domeniul turismului care, în cazul ciclotraseelor de rang local, poate delega această atribuţie consiliilor judeţene, pe bază de protocol.
Potrivit proiectului de act normativ, în România există deja "un interes şi o cerere crescută de trasee cicloturistice marcate şi omologate", atât din partea turiştilor individuali, a asociaţiilor de cicloturism şi a agenţiilor de turism din ţară şi străinătate, cât şi din partea autorităţilor publice locale şi structurilor asociative de dezvoltare locală şi regională.
"Există deja numeroase surse specifice de finanţare, inclusiv fonduri nerambursabile comunitare sau din alte surse externe, care pot fi utilizate pentru dezvoltarea cicloturismului. Principala barieră pentru accesarea acestor fonduri şi implementarea de proiecte de profil este lipsa suportului legislativ privind standardele, metodologia, principiile de alegere, proiectare, implementare şi omologare a acestei categorii de trasee turistice", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Crearea unei reţele naţionale de trasee cicloturistice va duce, în opinia reperezentanţilor MDRT, la intensificarea activităţilor turistice care pot genera o cerere crescută pentru o gamă largă de bunuri şi servicii, inclusiv bunuri şi servicii care altfel nu ar fi fost produse sau prestate, precum şi bunuri şi servicii furnizate de către alte sectoare economice, precum cele de construcţii, transport, industria
alimentară, industria uşoară şi artizanală.
"Totodată, va duce la creşterea numărului de întreprinderi mici si mijlocii specifice şi adiacente sectorului turistic", se mai arată în proiect.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO