Turiştii ce vizitează zona Rucăr au o nouă atracţie. A fost inaugurată „Casa Castorului”

  • Marţi a avut loc deschiderea oficială a Centrului de vizitare Casa Castorului în comuna Rucăr, judeţul Argeş.
  • Centrul îşi propune să ofere o experienţă inedită atât localnicilor, cât şi vizitatorilor, care vor avea ocazia să descopere fascinanta lume a castorului.
  • Castorii, numiţi brebi mult timp în România, sunt o specie ce a fost vânată până la extinţie în trecut. Reintroducerea lor în România a avut loc în mai multe etape şi povestea lor poate fi văzută la noua "Casă a Castorului”
Urmărește
3855 afișări
Imaginea articolului Turiştii ce vizitează zona Rucăr au o nouă atracţie. A fost inaugurată „Casa Castorului”

Turiştii ce vizitează zona Rucăr au o nouă atracţie. A fost inaugurată „Casa Castorului”

Construit de Fundaţia Conservation Carpathia cu sprijinul Comisiei Europene prin programul LIFE+ şi al Fundaţiei Arcadia, Centrul de vizitare „Casa Castorului” îşi propune să devină un punct de atracţie important pentru turişti şi să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităţii locale. Totodată, centrul va reprezenta un spaţiu de educaţie ecologică pentru copiii şi tinerii din comunitate.

„Casa Castorului” este primul dintr-o serie de centre de vizitare pe care Fundaţia Conservation Carpathia le construieşte în jurul Munţilor Făgăraş. Cel de-al doilea centru este dedicat zimbrului şi va fi inaugurat în această toamnă la Leresti. Astfel, dezvoltăm infrastructura de vizitare a viitorului Parc Naţional Munţii Făgăraş şi, totodată, încurajăm vizitatorii să contribuie la protejarea naturii.

Deschiderea Centrului de vizitare „Casa Castorului” reprezintă un pas important pentru protejarea şi promovarea naturii din zonă, oferind localnicilor şi vizitatorilor ocazia de a învăţa despre castori şi habitatul lor, în timp ce sprijinim dezvoltarea comunităţii. Într-o lume tot mai preocupată de protecţia mediului, acest proiect nu doar că încurajează practici durabile, dar şi promovează educaţia ecologică şi implicarea comunităţii în conservarea biodiversităţii”, au declarat Barbara şi Christoph Promberger, directori executivi, Fundaţia Conservation Carpathia.

O construcţie sustenabilă şi autentică

Centrul de vizitare „Casa Castorului” este proiectat ţinând cont de tradiţiile şi de arhitectura satelor de munte din România, devenind astfel un punct de referinţă pentru ecoturism şi dezvoltare locală durabilă. În faţa centrului, vizitatorii sunt întâmpinaţi de o construcţie care reproduce „casa” castorului, oferindu-le o perspectivă unică asupra acestui habitat natural.

Centrul de vizitare Casa Castorului este o construcţie realizată cu meşteri locali, folosind materiale prietenoase cu mediul şi provenite din zonă. În realizarea construcţiei s-au folosit grinzi de molid, uşi şi ferestre din lemn tratat cu uleiuri ecologice, şi un acoperiş din şiţă tradiţională, realizată în Rucăr, sprijinind astfel economia locală. Dotat cu panouri fotovoltaice pentru a utiliza energie verde, centrul a fost conceput astfel încât să aibă un impact minim asupra naturii.

Cu o suprafaţă de 167 de metri pătraţi şi un spaţiu util de 59 de metri pătraţi, centrul găzduieşte o expoziţie interactivă care dezvăluie secretele lumii castorilor, oferind vizitatorilor o perspectivă unică asupra acestui habitat natural.

Program de vizitare şi adresă

  • Marţi - Vineri: 10:00 – 17:00

  • Sâmbătă: 10:00 – 13:00 şi 14:00 – 18:00

  • Duminică: 9:00 – 13:00 şi 14:00 – 17:00

  • Luni: Închis

Biletul de intrare pentru adulţi (+16) este de 10 lei, iar pentru copii de 5 lei.

Adresa: Comuna Rucăr, 117630, Şoseaua E574 nr.124.

Localizare pe hartă: https://maps.app.goo.gl/1gEgK2TY4PbSDkgdA

Zilele porţilor deschise pentru comunitate

În perioada 17 – 21 iulie invităm comunitatea la zilele porţilor deschise ale Centrului de Vizitare „Casa Castorului”. Locuitorii comunelor care au acces gratuit în perioada Zilelor Porţilor deschise: sunt:

Dâmbovicioara - Dâmbovicioara, Podu Dâmboviţei şi Ciocanu

Dragoslavele – Dragoslavele, Valea Hotarului

Lereşti – Voineşti, Lereşti, Pojorâta

Rucăr – Sătic, Rucăr

Stoeneşti – Stoeneşti, Lunca Gârtii, Slobozia, Piatra Bădeni, Valea Bădenilor, Coteneşti

Valea Mare Pravăţ – Valea Mare, Bilceşti, Colnic, Fântânea, Gura Pravăţ, Nămăeşti, Pietroasa, Şelari

Accesul la Centrul de vizitare „Casa Castorului” este gratuit în permanenţă pentru toţi locuitorii din comuna Rucăr, în baza buletinului de identitate.

Despre proiect

Această activitate este realizată în cadrul proiectului LIFE Carpathia, „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munţilor Carpaţi, România”, LIFE18 NAT/RO/00108. Principalul scop al proiectului este reconstrucţia habitatelor degradate şi aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale şi care, deopotrivă, să creeze beneficii comunităţilor locale din zona Munţilor Făgăraş. Proiectul este implementat de Fundaţia Conservation Carpathia, în parteneriat cu Asociaţia Ocolul Silvic Carpathia, Asociaţia de Vânătoare Piatra Craiului Făgăraş Conservation, SC Carpathia Agro & Finance SRL, Conservation Capital Consulting Ltd., Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeş – Basarab I şi ProPark – Fundaţia pentru Arii Protejate, între anii 2019-2024, cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin programul LIFE Nature (www.ec.europa.eu) şi a Fundaţiei Arcadia prin programul ELP (Endangered Landscapes Programme, www.endangeredlandscapes.org). Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene.

Despre Fundaţia Conservation Carpathia

Fundaţia Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munţii Carpaţi, în beneficiul biodiversităţii şi a comunităţilor locale. Din 2009, fundaţia românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri şi păşuni alpine în sudestul Carpaţilor Meridionali, achiziţionândule cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieţi pe 1.991 de hectare afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 de hectare pe care nu se desfăşoară vânătoare sportivă şi de trofee.

Fundaţia contribuie la bunăstarea comunităţilor din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educaţie şi de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Naţional Munţii Făgăraş.

Activitatea Fundaţiei Conservation Carpathia este recunoscută la nivel naţional şi internaţional, recent organizaţia primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastră”. Din 1948, BAMBI premiază personalităţi şi organizaţii care se remarcă prin activitate şi au un impact deosebit.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici