Turiştii români preferă de Paşte litoralul bulgăresc celui din România

Aproximativ o mie de turişti români au ales să îşi petreacă Paştele pe litoral, mai puţini decât cei care au optat pentru litoralul bulgăresc. Hotelierii spun că românii nu au tradiţie să meargă de Paşte pe litoral, preferând muntele sau litoralul bulgăresc.

Urmărește
159 afișări
Imaginea articolului Turiştii români preferă de Paşte litoralul bulgăresc celui din România

Turiştii români preferă de Paşte litoralul bulgăresc celui din România

Aproximativ o mie de turişti români au ales să petreacă, anul acesta, minivacanţa de Paşte pe litoral, mulţi dintre aceştia aflându-se la mare în unităţi de cazare care asigură şi proceduri de relaxare, întreţinere sau balneo. Hotelierii spun că litoralul nu este o destinaţie tradiţională în perioada Paştelui, în special dacă sărbătoarea cade timpuriu, ca în acest an, în această perioadă fiind deschise acele unităţi de cazare care sunt oricum operaţionale tot timpul anului.

”Mai ales în această perioadă, când mai este aproape o lună până la deschiderea oficială a sezonului estival, de la 1 Mai, iar temperaturile sunt destul de scăzute, nu prea sunt făcute pregătiri speciale pentru turişti. Sigur, sunt deschise unităţile de cazare care oricum funcţionează tot anul, cele care au spa-uri sau care oferă tratament balnear, iar acestea au venit cu programe speciale pentru turiştii pe care îi găzduiesc, dar cam atât. Şi nici staţiunile nu sunt pregătite încă pentru turişti, astfel că la malul mării vin, special ca să petreacă Paştele, numai cei care sunt nostalgici ori iubesc foarte mult marea”, spune unul dintre hotelierii din staţiunea Mamaia.

Potrivit hotelierilor, nu există date certe dar, în această perioadă, la malul mării s-ar afla aproximativ o mie de turişti români, mai puţini, probabil, decât cei care au ales să meargă pe litoralul bulgăresc.

”De obicei pe litoralul românesc sunt mai mulţi turişti de 1 Mai decât pe cel bulgăresc. De Paşte este invers pentru că, în general, românul nu are tradiţie să vină pe litoral. Fie merge la o pensiune agroturistică, într-o zonă montană, tradiţională, fie merge într-o altă ţară, care înseamnă şi litoralul bulgăresc. 1 Mai este şi oficial şi tradiţional momentul în care se dă semnalul sezonului pe litoralul nostru, iar atunci de obicei ne luăm revanşa”, spune un alt hotelier.

De altfel, aşteptându-se la o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport către litoralul bulgăresc, poliţiştii de frontieră constănţeni au luat măsuri speciale de fluidizare a traficului, în punctele de frontieră de pe raza judeţului, pentru perioada Sărbătorilor Pascale.

”În acest sens, va fi folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora. De asemenea, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului Gărzii de Coastă până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic”, arată poliţiştii de frontieră.

Pentru evitarea aglomerărilor, Garda de Coastă recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt. Pe raza judeţului Constanţa, la graniţa cu Bulgaria, sunt patru puncte de trecere a frontierei cu specific rutier - Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă şi Lipniţa, în total, fiind disponibile şapte benzi de control pe sensul de intrare în ţară, respectiv şapte benzi pe sensul de ieşire.

În plus, poliţiştii de frontieră atrag atenţia celor care intenţionează să călătorească în Bulgaria pe perioada sărbătorilor pascale că, între 8 şi 10 aprilie, în toate punctele de trecere a frontierei bulgare, prelucrarea informaţiilor privind taxele pentru vinietă se va efectua manual: ”În toate punctele de frontieră ale Republicii Bulgaria, pentru perioada menţionată, taxele de drum se vor achita cash. Totodată, autorităţile vamale bulgare ne-au informat că vor suplimenta numărul de lucrători în toate punctele de frontieră bulgare, pe timpul implementării manuale a datelor”.

În perioada similară a anului trecut s-a constatat că în perioada sărbătorilor pascale, punctele de trecere a frontierei române la graniţa cu Bulgaria de pe raza judeţului Constanţa, au fost tranzitate de aproximativ 42.000 de persoane, precum şi de 12.000 de mijloace de transport. Dintre acestea, aproximativ 21.400 de treceri au fost pe sensul de ieşire din ţară. Astfel, PTF Vama Veche a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier de pe raza judeţului Constanţa, de aproximativ 26.300 persoane şi 7.200 mijloace de transport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici