Turiştii străini, avertizaţi că în România se fură din buzunare

Furtul din buzunare, taximetrişti care nu folosesc aparatul de taxat, câini vagabonzi, surprizele neplăcute la primirea notei de plată la restaurant şi stilul imprudent în care şoferii conduc prin oraş sunt repere prin care turiştilor străini le este descrisă România în ghidul Lonely Planet.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Turiştii străini, avertizaţi că în România se fură din buzunare

Turiştii străini, avertizaţi că în România se fură din buzunare (Imagine: Mediafax Foto)

Editorul de ghiduri de călătorie Lonely Planet, preluat anul trecut de compania BBC Worldwide, publică circa 500 de titluri în limbi de circulaţie internaţională, inclusiv ghiduri pentru anumite ţări şi oraşe destinate organizării unor călătorii cu buget prestabilit, în principal pentru pieţe din Marea Britanie, California şi Australia.

Lonely Planet realizează şi serialul TV "Lonely Planet Six Degrees" pentru Disovery Networks, fiind şi proprietarul site-urilor lonelyplanet.com şi lonelyplanet.tv.

Un ghid realizat în 2008 pentru turiştii care doresc să viziteze România, furnizat agenţiei MEDIAFAX, avertizează că în Bucureşti şi Braşov, în principal, dar şi în Constanţa, Iaşi, Suceava şi Timişoara "lucrează" hoţi de buzunare, iar vizitatorii sunt sfătuiţi să îşi ţină geanta în faţă, şi nu la spate. Ei sunt asiguraţi că nu vor fi astfel identificaţi ca turişti, deoarece şi localnicii aplică acelaşi "sistem".

"Ţineţi-vă genţile cu fermoarul tras şi, dacă este posibil, închise. Tăierea genţii este un risc aşa că trebuie să vă ţineţi geanta la vedere", li se spune turiştilor dornici să se plimbe pe străzile oraşelor din România.

Înainte de a comanda la un restaurant, turiştilor li se explică că preţurile afişate într-un meniu sunt diferite de cele incluse pe nota de plată.

"Vi se arată un meniu când vă aşezaţi la masă şi vi se dă un alt meniu, cu preţuri mult mai mari, împreună cu nota de plată. În unele cazuri, nu este operată vreo schimbare de meniu, dar se uită să vi se spună că preţul este la suta de grame pentru orice produs din carne şi că 400 de grame reprezintă porţia minimă. În alte situaţii, puteţi comanda o sticlă de vin din 2002, la 8 dolari, care nu se mai află însă în stoc, iar chelnerul vă aduce acelaşi vin, dar din 1989, la 120 dolari, crezând că nu vă supăraţi", spune autorul ghidului.

Turiştilor li se recomandă astfel să ceară detalii în amănunt înainte de a comanda la un restaurant.

Taximetriştii care nu folosesc aparate de taxat sunt o altă problemă asupra cărora li se atrage atenţia turiştilor străini, care află diferite metode prin care sunt păcăliţi clienţii.

"Aceste metode includ, dar fără a se limita doar la astfel de cazuri, plimbatul în cercuri cu maşina pentru a creşte numărul de kilometri parcurşi, solicitarea de a plăti şi pentru întoarcerea taxiului în oraş dacă vă îndreptaţi spre aeroport sau scoaterea din uz a aparatului de marcat şi taxarea în funcţie de imaginaţie", se arată în ghid.

Pentru a evita astfel de probleme, turiştii sunt îndemnaţi să apeleze la taxi doar dacă este absolut necesar şi să privească cu atenţie tarifele inscripţionate pe uşa maşinii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici