Turn de 204 metri, al doilea ca înălţime din ţară, demolat la Dej printr-o explozie dirijată

Turnul de la fosta fabrică de fibre artificiale din Dej, al doilea ca înălţime din ţară, având 204 metri, a fost demolat, sâmbătă după-amiază, prin explozie dirijată, după ce s-a mai încercat demolarea acestuia şi în urmă cu o lună, dar operaţiunea a eşuat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
17 afișări

Autorităţile din Dej au mai încercat, în 11 ianuarie, demolarea turnului, dar operaţiunea de atunci a eşuat din motive tehnice.

Primarul municipiului Dej, Morar Costan, a declarat, sâmbătă, că au fost folosite 180 de kilograme de dinamită, mai mult cu 30 de kilograme faţă de prima tentativă, când s-au folosit 150 de kilograme, astfel încât s-a reuşit punerea turnului la pământ.

Turnul a fost, în prealabil, ancorat cu două cabluri, pentru a orienta direcţia de cădere.

"Ne bucurăm că, la a doua tentativă, turnul a căzut. Artificierii au folosit 180 de kilograme de dinamită, cu 30 de kilograme mai mult faţă de prima încercare. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca ne-a ajutat cu proiectul. Turnul a fost ancorat cu două cabluri, pentru a orienta direcţia de cădere. La operaţiunea de demolare au contribuit trei firme de specialitate", a spus Costan.

Turnul, din beton şi fier-beton, a fost unul de evacuare a noxelor şi aparţinea fostei fabrici de fibre artificiale din Dej, care nu mai funcţiona din anul 1995.

Potrivit primarului, turnul trebuia demolat pentru a elibera de orice construcţii un teren necesar viitoarelor investiţii ale municipalităţii.

"Demolarea turnului de 204 metri, care era al doilea ca înălţime din ţară, de la fosta fabrică de fibre artificiale Dej, a fost necesară pentru a elibera de construcţii terenul de lângă Combinatul de Celuloză şi Hârtie «Someşul», pentru a-l face mai atractiv pentru investitorii străini. La Combinat va fi începută în acest an o investiţie de 500 de milioane de euro din partea unei companii chineze, care ar intenţiona să se extindă şi pe cele 15 hectare ale fostei fabricii de fibre, aflate în vecinătate", a precizat Costan.

Terenul ar putea fi vândut investitorului chinez la un preţ de 8-10 euro pe metru pătrat.

La operaţiunea de demolare au asistat subprefectul de Cluj, Vasile Cozma, viceprimarul Claudiu Chira, adjunctul şefului ISU Cluj, col. Dorin Ungur, şi un grup de peste 50 de localnici, care au făcut fotografii cu telefoanele mobile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici