Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa a mai ars şi în urmă cu 150 de ani
Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa a mai ars şi în urmă cu 150 de ani, focul pornind atunci de la o turnătorie de cupru pe strada Liviu Rebreanu unde a izbucnit un incendiu, însă, de data aceasta, efectele sunt aparent mai grave, deoarece ambele clopote au fost distruse.
Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa a mai ars şi în urmă cu 150 de ani (Imagine: Mediafax Foto)
Preotul paroh al Bisericii Evanghelice Bistriţa, Johann Dieter Kraus, a declarat, miercuri noaptea, după ce incendiul a fost stins că, din fericire, nimic din interiorul imobilului nu a avut de suferit.
"Acum nu ştim nimic despre clopote. Eu nu am putut vedea sau auzi căderea lor. Pot să spun că în urmă cu 151 de ani, la o altă incendiere a turnului, un clopot s-a topit. Din cauza focului intens care a mistuit scheletetul de lemn din interiorul turnului, s-a format o căldură ca într-un furnal care a topit atunci, în 1857, clopotul mare, clopotul mic fiind amplasat la alt etaj decât decât acum. Atunci a căzut în casa scărilor, în spirală, şi a rămas nevătămat, dar acum a fost amplasat la acelaşi nivel cu clopotul mare şi nu este exclus să fie la fel de compromis", a declarat Johann Dieter Krauss.
Preotul evanghelic a precizat că incendiul nu a ajuns şi în interior.
"Schela s-a incendiat de fapt şi, bineînţeles, că a pătruns în interiorul turnului. Nu există curenţi de aer şi datorită căderii unor părţi din schelă pe şapranta navei s-a incendiat cam o treime din ea. Printr-o intervenţie în partea de est a şarpantei s-a putut stăvili şi opri propagarea focului. În interior nu s-a întâmplat nimic din câte ştim noi", a declarat sursa citată.
Preotul paroh estimează că, în viitor turnul va putea fi restaurat dacă vor exista fondurile necesare. Specialiştii vor stabili măsurile de primă urgenţă pentru a proteja biserica de apă şi alte pericole şi, probabil se va putea reface cât mai urgent şarpanta bisericii.
El a reamintit că pentru reabilitarea turnului, în ultimii ani s-au cheltuit în jur de 640.000 de lei finanţare din partea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Tursimului prin Compania Naţională de Investiţii, respectiv 150.000 de lei de la Consiliul Local. În şarpantă s-a investit în 2005 o sumă de 45.000 de euro, donaţie din partea saşilor din Germania.
La rândul lui, primarul Bistriţei, Vasile Moldovan, a declarat că municipalitatea va aloca în regim de urgenţă bani pentru protecţia monumentului.
"Comitetul local pentru situaţii de urgenţă a constatat că structura de rezistenţă a turnului nu a fost afectată. Imediat voi dispune ca, prin rectificarea bugetară, să fie alocată o sumă de bani care va trebui să asigure securitatea Bisericii Evanghelice şi protejarea a ceea ce a rămas pentru ca apoi să putem relua lucrările de reabilitare a acestuia", a declarat sursa citată.
Biserica Evanghelică din Bistriţa-Năsăud, monument istoric din secolul al XIV - lea, care avea cel mai înalt turn din Transilvania, a fost cuprinsă de flăcări, miercuri seară, în jurul orei 19.00. Flăcările au cuprins turnul bisericii înalt de aproximativ 75 de metri şi care era înconjurat de schele. Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa-Năsăud, monument istoric din secolul al XIV - lea, cuprins de flăcări, miercuri seară, s-a prăbuşit în jurul orei 20.30.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO