Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca a fost redeschis după o investiţie de peste 11 milioane de lei

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca, cunoscut şi ca „Turnul celor 3 vârste”, a fost redeschis după ce a fost consolidat şi modernizat cu fonduri europene, investiţia totală fiind de peste 11 milioane de lei. Turnul a intrat în circuitul turistic şi respectă etapele istorice.

Urmărește
447 afișări
Imaginea articolului Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca a fost redeschis după o investiţie de peste 11 milioane de lei

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca a fost redeschis după o investiţie de peste 11 milioane de lei

Printr-un proiect finanţat din fonduri europene, Turnul Pompierilor, „Turnul celor 3 vârste” a fost redat publicului într-o formă consolidată şi modernă.

„Proiectul câştigător pentru reabilitarea monumentului istoric a fost selectat în urma concursului internaţional de soluţii „Turnul celor trei vârste” organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România. Turnul Pompierilor a fost deschis oficial publicului luni, 20 martie 2023. La nivel local, Turnul Pompierilor devine cel de-al şaselea obiectiv al Centrului de Cultură Urbană al Primăriei Cluj-Napoca, alături de Clădirea Casino din Parcul Central, Turnul Croitorilor, Centrul pentru Tineret şi cinematografele Dacia şi Mărăşti. Turnul Pompierilor poate fi vizitat zilnic, inclusiv în weekenduri între orele 09:00-17:00”, potrivit Primăriei Clluj-Napoca.

Traseul de vizitare este gândit să se realizeze prin intermediul unui ascensor, care accesează partea superioară a turnului, de unde se poate coborî la nivelele inferioare prin intermediul scării interioare, parcurgându-se în acest fel etapele istorice ale turnului.

Scara interioară a turnului dispune de un spaţiu expoziţional care poate găzdui mici expoziţii de artă (în casete special amenajate) sau de artă digitală (video-proiecţie). Astfel, artiştii, asociaţiile de artişti plastici sau instituţiile culturale vor putea propune – prin parteneriate sau convenţii de colaborare – idei de expoziţii şi manifestări artistice.

În cadrul monumentului istoric au loc în prezent expoziţii precum: Expoziţia „Turnul Pompierilor, Turnul celor trei vârste”, organizată de Departamentul de grafică al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca (fotografii şi gravuri de arhivă, planşe cu procesul de reabilitare); Expoziţia cu obiecte vechi specifice activităţii de stingere a incendiilor din colecţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj (ISU Cluj) şi Expoziţia digitală cu fotografii de arhivă care îi prezintă pe salvatorii clujeni de-a lungul timpului, realizată cu sprijinul ISU Cluj.

De asemenea, cu ocazia deschiderii Turnului, pe strada Tipografiei din Cluj-Napoca au fost amplasate două hipo-pompe de mari dimensiuni (instalaţii de stingere a incendiilor) cu o vechime de aproximativ un secol.

Proiectul „Revitalizarea Turnului Pompierilor” a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Valoarea totală a investiţiei: 11.108.771,11 lei cu TVA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici