- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.12.2012, 16:37)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tutilescu: Aderarea la Schengen nu este pe agenda Consiliului JAI; sperăm într-o decizie în martie
Subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu se află pe agenda Consiliului JAI din 6-7 decembrie, în condiţiile în care Olanda şi Germania aşteaptă raportul MCV, subiectul urmând a fi discutat la Consiliul JAI din martie, a declarat marţi secretarul de stat în MAI Marian Tutilescu.
Urmărește
179 afișări
Marian Tutilescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
"Deocamdată nu se pune această problemă. La Consiliul din decembrie nu se va discuta acest subiect. Cel mai probabil subiectul va fi discutat anul viitor în primul consiliu formal, pentru că în ianuarie va fi un prim consiliu informal organizat de preşedinţia irlandeză. La acest Consiliu nu se iau decizii, ca atare primul consiliu va fi la începutul lunii martie, când eu sper că acest subiect va fi pus pe agendă şi, mai mult decât atât, sper şi într-o decizie pozitivă pentru că avem toate motivele să sperăm acest lucru", a declarat presei Tutilescu, prezent la inaugurarea unei noi săli de conferinţe a Centrului SELEC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Potrivit lui Tutilescu, şef al Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din MAI, dacă va fi luată o decizie pozitivă privind aderarea, la Consiliul JAI din martie 2013, pentru frontierele aeriene şi maritime intrarea în zona Schengen se va face în ultima duminică a lunii martie.
"Dacă această decizie va fi luată la Consiliul JAI din martie, bineînţeles pe varianta acelui compromis în cei doi paşi, frontierele maritime şi aeriene vor fi ridicate în ultima duminică din luna martie", a declarat Tutilescu.
Întrebat când va avea loc şi aderarea cu frontierele terestre, în condiţiile în care va fi acceptat acest scenariu, Tutilescu a arătat că la sfârşitul lui 2013.
"E greu să stabilim un termen, sigur, noi sperăm ca la sfârşitul anului 2013 să se întâmple şi acest lucru, dar depindem într-o bună măsură şi de adoptarea unui pachet de măsuri privind întărirea guvernanţei în spaţiul Schengen. Acest pachet de măsuri se află în momentul de faţă la Parlamentul European în procedura aceasta de dialog cu Consiliul, cu Comisia Europeană. Vom putea undeva la orizontul lunii martie să avem un scenariu mai realist", a estimat secretarul de stat MAI.
El a arătat că Guvernul român va începe la începutul anului 2013, după publicarea de către Comisia Europeană a raportului MCV, contacte cu guvernele Olandei şi Germaniei pe tema aderării la Schengen.
"Cel puţin din declaraţiile făcute în media de reprezentanţii Germaniei şi Olandei, se aşteaptă într-adevăr acel raport intermediar din MCV. Sigur, noi vom începe contactele cu cele două ţări la începutul anului viitor sau imediat după publicarea acestui raport pentru a identifica problemele şi pentru a găsi soluţii în aşa fel încât în martie să putem avea un rezultat pozitiv al acestui demers", a arătat oficialul MAI.
Tutilescu a precizat că şi la Consiliul European din 13-14 decembrie este "foarte probabil" să fie abordat subiectul aderării la Schengen a României şi Bulgariei, având în vedere necesitatea stabilirii unui calendar pentru anul viitor.
De asemenea, potrivit acestuia, România îndeplineşte cerinţele tehnice şi nu are niciun fel de problemă în asigurarea securităţii frontierele externe ale UE, însă rămâne de rezolvat problema "deciziei politice".
"Sunt foarte siguri şi ei (statele membre Schengen - n.r.) că noi avem capabilitatea de a asigura frontiera externă a UE. Rămâne până la urmă decizia la nivel politic care, sigur, necesită nişte eforturi în perioada următoare", a menţionat Tutilescu.
El a subliniat că niciuna dintre ţările membre nu a mai ridicat în ultima perioadă problema unor măsuri tehnice suplimentare care să fie îndeplinite de România şi că trebuie evitată "confuzia" privind monitorizarea prevăzută în raportul bianual privind funcţionarea spaţiului Schengen care va fi discutat la următorul Consiliu JAI, din 6-7 decembrie.
"Cred că e vorba de o confuzie în ceea ce priveşte o anumită prevedere din acest raport bianual. În luna martie, la Consiliul European din martie, s-a stabilit, sigur, la nivel politic, ca la nivelul Comisiei Europene să se stabilească, împreună cu cele două ţări şi cu FRONTEX, măsuri de monitorizare a celor două state până la aderarea care în acel moment era prevăzută pentru luna septembrie, care să crească gradul de încredere între parteneri. Pentru că la acea dată doar Olanda avea o poziţie de refuz al unui vot pozitiv (...) Ei bine, la aceste misiuni au participat şi experţi olandezi pe toate cele trei categorii de frontiere - terestre, aeriene şi maritime. Toate rapoartele FRONTEX şi implicit ale experţilor olandezi prezenţi la aceste misiuni de monitorizare au fost pozitive şi, ca atare, acest capitol noi îl considerăm încheiat", a spus Tutilescu.
El a mai precizat că aceste misiuni de monitorizare sunt organizate permanent de FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre UE), iar România nu are nicio problemă cu organizarea acestora deoarece este sigură de capacităţile sale de asigurare a securităţii frontierelor externe ale UE.
Surse din preşedinţia cipriotă a Consiliului UE au declarat pentru MEDIAFAX că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen nu va fi pe agendă, acest lucru fiind stabilit de comun acord şi cu guvernele de la Bucureşti şi Sofia, deoarece Germania şi Olanda nu şi-au schimbat "poziţia politică". Subiectul va fi preluat de preşedinţia irlandeză a Consiliului UE din primul semestru 2013, care va încerca o flexibilizare a poziţiei Olandei şi Germaniei, au mai declarat sursele citate.
O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu s-a luat nici la Consiliul JAI prezidat de Cipru din 25-26 octombrie, iar Consiliul JAI de la începutul lunii septembrie a fost anulat având în vedere că nu a existat un consens pe acest subiect.
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, afirma în octombrie că este convins că în 2013 România va adera la zona Schengen, într-o primă fază cu punctele de frontieră aeriene şi maritime, iar până la sfârşitul anului viitor va exista "cu siguranţă" o decizie privind şi frontierele terestre.
"Noi facem lobby şi sunt convins că anul viitor vom fi deja parte a zonei Schengen - mai precis după planul Franţei şi Germaniei, într-o primă fază se va începe cu frontierele maritime şi aeriene. Până la sfârşitul anului viitor vom avea cu siguranţă o decizie şi pentru frontierele terestre", a declarat Corlăţean, într-un interviu acordat publicaţiei austriece Die Presse.
Olanda a anunţat că va aştepta raportul MCV din decembrie al Comisiei Europene privind România pentru a reanaliza poziţia sa privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei. Potrivit unui document trimis în septembrie de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor două ţări la Schengen vor fi amânate pentru 2013, dat fiind că raportul MCV pentru România va fi publicat la sfârşitul acestui an.
De asemenea, mai mulţi oficiali germani, printre care şi ambasadorul de la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, au arătat că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi luată după prezentarea de către Comisia Europeană a raportului MCV din decembrie.
Germania şi Franţa au prezentat la începutul acestui an un plan privind aderarea în două etape a României şi Bulgariei la zona Schengen, într-o primă fază cu frontierele maritime şi terestre, urmată apoi de un al doilea pas cu frontierele terestre.
Consiliul European din martie 2012 a menţionat că o decizie privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei trebuia să fie luată în septembrie în cadrul Consiliului JAI, la care participă miniştrii de Interne din ţările membre UE.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe