- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (04.04.2014, 16:33)
- , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UBB Cluj: Particule de praf saharian, identificate la altitudini cuprinse între trei şi şase kilometri
Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a identificat, în urma măsurătorilor, particule de praf saharian la altitudini cuprinse între trei şi şase kilometri, maximul fluxului de particule estimându-se să fie atins sâmbătă.
Urmărește
314 afișări
UBB Cluj: Particule de praf saharian, identificate la altitudini cuprinse între trei şi şase kilometri
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, maximul fluxului de particule se estimează că va fi atins sâmbătă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a UBB Cluj-Napoca împreună cu partenerii naţionali din reţeaua RADO au desfăşurat studii preliminare şi au pus în evidenţă stadiile incipiente de evoluţie ale intruziunii de praf saharian la nivelul oraşului Cluj-Napoca şi la nivel naţional. În urma cercetărilor s-au pus în evidenţă particule de praf la altitudini cuprinse între 3 şi 6 kilometri, având concentraţii estimate la 50 micrograme/metru cub. În perioada investigată, au fost observaţi, de asemenea, nori cirus la altitudini de 9-11 kilometri, iar alte formaţiuni noroase în formare au fost identificate la altitudini de patru kilometri. Maximul fluxului de particule se estimează că va fi atins sâmbătă", se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Reprezentanţii UBB susţin că, în aceste zile, Europa este supusă unor fenomene naturale deosebite din cauza unor intruziuni în atmosfera terestră a unor particule minerale de origine sahariană care pot ridica probleme deosebite, în multe ţări europene fiind semnalate alerte.
"Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor al UBB, împreună cu partenerii din reţea, continuă cercetările pentru o monitorizare atentă a fenomenelor fizice adiacente şi a gradului de poluare în relaţie cu intruziunile de particule minerale de origine sahariană", se mai arată în comunicatul UBB.
Horaţiu Ştefănie, doctorand în cadrul Centrului de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a UBB, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că măsurătorile naţionale sunt făcute de mai multe staţii amplasate la Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, care fac parte din reţeaua RADO (Observatorul Român de Cercetare 3D a Atmoferei).
"Rezultate măsurătorilor sunt pentru prima zi, 1 aprilie. Avem un sistem LIDAR, un echipament laser, cu care realizăm aceste măsurători ale prafului saharian. Se pare că, fiind la o asemenea altitudine, praful nu reprezintă un pericol pentru sănătate", a spus Ştefănie.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), un ciclon din Atlantic care a antrenat şi nisp din Sahara şi a adus precipitaţii în ultimele zile în vestul şi sud-vestul Europei s-ar putea manifesta şi în România, vineri şi sâmbătă, având ca unic efect murdărirea maşinilor şi geamurilor locuinţelor.
Astfel de precipitaţii aduse de ciclon, alături de cantităţi de praf din Sahara, au mai fost înregistrate în România şi la începutul lunii aprilie anul trecut, dar şi acum doi ani.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe