Ucigaşul din Kongsberg n-a ajuns la închisoare. Autorităţile norvegiene riscă noi controverse, după cazul Breivik

  • Deocamdată, autorul recentului masacrului din Norvegia nu s-a află după gratii.
  • Bărbatul de 37 de ani care a ucis cinci oameni cu un arc şi săgeţi va fi în spital timp de o lună, fiind încredinţat serviciilor de sănătate.
  • Timp de două săptămâni, nu va mai putea primi vizite şi nu va avea acces la mass-media.
Urmărește
1126 afișări
Imaginea articolului Ucigaşul din Kongsberg n-a ajuns la închisoare. Autorităţile norvegiene riscă noi controverse, după cazul Breivik

Ucigaşul din Kongsberg n-a ajuns în închisoare. Unde l-au trimis autorităţile

Bărbatul de 37 de ani responsabil pentru atacul cu arc şi săgeţi de la Kongsberg, Norvegia, în care au murit cinci persoane, nu intră deocamdată la închisoare, dar este încredinţat serviciilor sociale timp de patru săptămâni, dintre care două în izolare, după o evaluare a condiţiilor sale. Instanţa a decis ca arestarea preventivă să se petreacă într-o unitate medicală.

Procurorul făcut anunţul înainte de decizia judecătorului: „A fost tratat de serviciile de sănătate joi seară, în urma unei evaluări a stării sale de sănătate”, a explicat procurorul Ann Iren Svane Mathiassen. Evaluarea lui a fost încredinţată unor experţi, doi la număr.

Espen Andersen Brathen - care între timp şi-a recunoscut vina - nu va merge lîncelulă, ci va rămâne sub lupa medicilor. „În primele două săptămâni, bărbatul nu va putea primi vizite şi nici nu va avea acces la mass-media”, a spus procurorul.

Vorbind la postul TV2, Mathiassen a mai precizat că nu a considerat masacrul ca un atac premeditat. „Nu există niciun motiv să credem că acţiunea a fost planificată”, a adăugat el.

Şi Breivik a avut regim de închisoare blând

Aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Anders Behring Breivik, supus unui regim de închisoare deosebit de blând, în ciuda faptului că a fost condamnat pentru masacrul de la Utoya, decizia procurorului ar putea stârni acum controverse şi probleme liderului laburist Jonas Gahr care a chemat în echipă doi supravieţuitori de la Utoya, Tonje Brenna, 33 de ani, care se ocupă de Educaţia publică, şi Jan Christian Vestre, 35 de ani, ministrul Comerţului şi Industriei. 

Convertit la islam şi cunoscut deja de către serviciile de securitate din Oslo ca radicalizat, Brathen „a dat semnale, a fost sub observaţie anul trecut, apoi a ieşit de pe radar”, a explicat Ole Bredrup Saeveru, angajat la Poliţie.

Cu mamă daneză şi tată norvegian, Brathen primise deja un ordin de restricţie de şase luni, anul trecut, după ce a ameninţat că va ucide un membru al familiei.

Brathen a fost condamnat şi pentru furt şi cumpărare de mici cantităţi de haşiş, în 2012. În cele din urmă, potrivit publicaţiilor locale, în 2017 a postat un videoclip pe YouTube - acum eliminat - în care şi-a anunţat convertirea la islam, auto-intitulându-se, cu tonuri ameninţătoare, „un mesager”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici