UDMR: Cerem 6% din PIB pentru Educaţie. Un sistem educaţional subfinanţat nu poate fi unul modern

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, considerând că un sistem educaţional subfinanţat nu poate fi unul modern. În plus, crede că editarea manualelor trebuie regândită, astfel încât elevii să aibă tot ce au nevoie când încep şcoala.

Urmărește
247 afișări
Imaginea articolului UDMR: Cerem 6% din PIB pentru Educaţie. Un sistem educaţional subfinanţat nu poate fi unul modern

UDMR: Cerem 6% din PIB pentru Educaţie. Un sistem educaţional subfinanţat nu poate fi unul modern

Kelemen Hunor a declarat, luni, la Baia Mare la ceremonia de deschidere a noului an şcolar la Liceului Teoretic „Németh László”, că este nevoie de un sistem educaţional dedicat nevoilor elevului, bine definit, predictibil, axat pe competitivitate şi nu pe o serie de materii şi teme de casă inutile ori planuri de lecţie fără sens.

„Este legitimă aşteptarea conform căreia avem nevoie de un sistem educaţional dedicat nevoilor elevului, bine definit, predictibil, axat pe competitivitate şi nu pe o serie de materii şi teme de casă inutile, planuri de lecţie fără sens, un sistem educaţional performant şi, mai ales, unul în care părinţii să aibă încredere, ştiind că copiii lor se află pe mâini bune şi într-un loc bun. Putem susţine doar proiectele de legi educaţionale, reformele şi schimbările care îndeplinesc aceste criterii. Nemaivorbind de faptul că realizările noastre în domeniul educaţiei limbii materne nu pot fi compromise de niciun alt demers legislativ, nu pot fi diminuate sau anulate. Un sistem educaţional subfinanţat nu poate fi nicidecum unul modern, nu poate ţine pasul cu schimbările cotidiene”, a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR a spus că trebuie cerut „cu responsabilitate şi curaj, ca pe termen scurt, nu mai mult de 3-4 ani”, alocarea a şase procente din PIB pentru Educaţie.

Potrivit acestuia, în plus faţă de alocarea a 6% pentru Educaţie, mai este nevoie de un cadru legislativ care să fie suficient de flexibil pentru a finanţa sistemul educaţional şi să menţină decizia administrativă cât mai aproape de comunitate.

„Editarea şi publicarea manualelor ar trebui, de asemenea, să fie reconsiderată, deoarece, pe lângă păstrarea concurenţei, ar trebui să se acorde atenţie şi manualelor, ca acestea să ajungă din timp în ghiozdanele copiilor, pe băncile şcolilor. Nu cred că există un alt stat în lumea civilizată atât de ineficient, care stă şi priveşte neputincios modul în care companiile concurente se judecă în instanţă ani de zile, în timp ce copiii şi profesorii încep un an şcolar fără un manual”, a mai spus liderul UDMR.

La festivitatea de deschidere a anului şcolar de la Baia Mare au mai fost prezenţi Kövér László, preşedintele Parlamentului Ungariei, Csűry István, episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, Kovács Irén Erzsébet, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, responsabil pentru învăţământul în limba minorităţilor, şi Vida Noémi, viceprimarul municipiului Baia Mare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici