VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS
Mioara Todor şi sora sa lucrează de mai bine de un an pentru ca acum, în perioada Paştelui, să aibă produse pentru vânzare. Ele şi-au expus ouăle încondeiate cu migală în prima sală a Castelului Bran, din judeţul Braşov. Cele două îşi arată măiestria chiar în faţa turiştilor, cei mai mulţi străini.
„Aveam vreo 13 – 14 ani când am început să încondeiez ouă. Am învăţat de la bunica şi mama mea. Cel mai mult încondeiez ouă cu motive specifice zonei Bran, folosesc alb, galben, roşu şi negru. Sunt motive cu obiceiuri de la ţară, cioban cu oile, boi cu lemne, tot felul de munci care se lucrează la sat. Fac şi cu motive geometrice”, a declarat Mioara Todor.
De la mama sa a învăţat motivele geometrice, pe celelalte însă le-a învăţat singură. Femeia spune că încondeierea unui ou durează chiar şi cinci ore.
„Patru, cinci ore durează. Se introduc pe ou culorile pe rând. Am făcut destule anul acesta. Lucrez pe ouă de lemn, de găină sau raţă. Cel mai mult îmi place să fac carul cu boi sau ciobanul cu oile. Sunt tradiţionale, din zona Bran. Condeiul sau tocul noi îl facem dintr-un beţisor, cu ceară şi tăbliţă de cupru”, a mai spus Mioara Todor.
Un altfel de ou costă între 50 şi 100 de lei, însă preţurile sunt negociabile.