UDMR vrea sesizarea CCR privind OUG pe anticipate: Este inacceptabilă schimbarea mascată a sistemului electoral

  • Liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat, luni, că Uniunea va solicita Avocatului Poporului Renate Weber să sesizeze Curtea Constituţională
  • Kelemen doreşte sesizarea ordonanţa de urgenţă care reglementează alegerile anticipate
  • UDMR susţine că OUG nr. 26/ 2020 este neconstituţională
Urmărește
367 afișări
Imaginea articolului UDMR vrea sesizarea CCR privind OUG pe anticipate: Este inacceptabilă schimbarea mascată a sistemului electoral

UDMR vrea sesizarea CCR privind OUG pe anticipate

„Ne adresăm Avocatului Poporului deoarece în Monitorul Oficial a fost publicată OUG care modifică Legea electorală pentru alegerile parlamentare. Luni am transmis o scrisoare oficială doamnei Renate Weber, în care am subliniat faptul că este inacceptabilă schimbarea mascată a sistemului electoral, mai multe puncte ale actului normativ fiind neconstituţionale. Am încredere că Avocatul Poporului va da curs cererii noastre şi va contesta OUG la Curtea Constituţională”, a afirmat Kelemen Hunor, potrivit unui anunţ de presă al UDMR.

În sesizarea trimisă Avocatului Poporului, UDMR susţine că OUG nr. 26/ 2020 este neconstituţională în ansamblul ei.

„Din consultarea fişei legislative a OUG nr. 26/2020, aşa cum ea apare pe pagina de internet ale celor camere ale Parlamentului, putem constata că adoptarea actului normativ criticat s-a făcut cu nerespectarea legislaţiei în vigoare, inclusiv în ceea ce priveşte adoptarea actului normativ numai cu avizul Consiliului Legislativ. Din avizul Consiliului Legislativ reiese că proiectul de OUG privind modificarea şi completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate, a fost primit şi înregistrat de această instituţie la data de 5 februarie 2020, adică la o zi de la data adoptării OUG”, mai prevede documentul Uniunii.

Reprezentanţii UDMR susţin că nesolicitarea avizului consultativ al Consiliului Legislativ duce la „neconstituţionalitatea legii sau ordonanţei – simple sau de urgenţă”.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ. Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării faţă de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici