Udrea anunţă la televizor că a fost audiată la DNA, joi, ca martor în dosarul lotului Mironescu: V-am surprins, uitaţi, n-aţi ştiut!

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, la Realitatea TV, că a fost audiată joi, la DNA, ca martor în dosarul corupţiei din Portul Constanţa, precizând că a fost citată la solicitarea avocaţilor senatorului Mircea Banias.

Urmărește
467 afișări
Imaginea articolului Udrea anunţă la televizor că a fost audiată la DNA, joi, ca martor în  dosarul lotului Mironescu: V-am surprins, uitaţi, n-aţi ştiut!

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Am dat o declaraţie de martor în acest dosar, pentru că cei de-acolo, vorbind, ba pomeneau un nume, ba pe altul. Am dat o declaraţie scurtă, nu mi-a cerut nimeni niciodată nimic", a declarat ministrul Elena Udrea la Realitatea TV.

Ea a precizat că a fost chemată "la cererea avocatului domnului Banias".

Întrebată când anume a fost audiată de procurorii anticorupţie, Udrea a răspuns: "Astăzi (joi, n.r.) am fost la DNA. V-am surprins, uitaţi, n-aţi ştiut!".

Udrea a precizat că toţi miniştrii care au fost chemaţi pentru a fi audiaţi în acest dosar au fost citaţi "pentru că avocaţii apărării au cerut să fie întrebaţi dacă s-a făcut vreo intervenţie, numiri în funcţie sau altceva din partea senatorului Banias sau a celuilalt coleg".

"(Am dat, n.r.) O declaraţie prin care să confirm că domnul Banias niciodată nu a venit la mine să-mi spună să pun pe cineva în funcţie. Nici nu era ministerul meu, era ministerul Transporturilor, era exclus, deci categoric nu era vorba de mine. Oamenii la telefon vorbesc multe", a mai spus ministrul Elena Udrea.

Oficialul democrat-liberal a refuzat să opineze dacă senatorul Mircea Banias şi fostul secretar general din MAI Laurenţiu Mironescu sunt vinovaţi de acuzaţiile care le sunt aduse. Totuşi, ministrul a răspuns că cei doi sunt vinovaţi pentru că "folosesc numele colegilor (care sunt, n.r.) în funcţii publice şi pe urmă se creează o impresie care chiar nu foloseşte nimănui: nici lor, nici partidului".

"A fost dorinţa avocaţilor, tocmai ca să confirme persoanele respective că n-a fost o discuţie şi nu s-a făcut nimic. Eu sunt avocat şi înţeleg", a conchis Elena Udrea.

Numele ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului (PDL), Elena Udrea, apare într-o interceptare a convorbirilor telefonice dintre Laurenţiu Mironescu şi Aurelian Pilcă, inculpaţi în dosarul corupţiei din Portul Constanţa, pe tema sprijinului financiar pentru ca Laurenţiu Mironescu să câştige alegeri în PDL şi a intervenţiilor pentru ca Pilcă să fie numit şef în port sau a eforturilor de a intra în anturajul ministrului Transporturilor, Anca Boagiu.

Potrivit acestor interceptări, în 3 iunie 2010, în calitate de preşedinte al PDL Constanţa, Laurenţiu Mironescu i-a cerut lui Aurelian Cătălin Pilcă 80 milioane de lei vechi pentru câştigarea alegerilor interne la nivelul organizaţiei, iar Pilcă i-a promis că îi va da suma de bani cerută, susţin anchetatorii.

Mironescu îi spune lui Pilcă, într-o convorbire telefonică, faptul că o persoană, pe care nu o indică, a vrut să amâne alegerile pentru filiala locală a PDL. Laurenţiu Mironescu îi spune că cel care a vrut să amâne alegerile a mers pe intimidare şi s-a folosit de numele "lui madam Udrea", apoi îi precizează că a verificat pe la Bucureşti şi că "aia nu are nicio calitate faţă de noi".

"În schimbul sumei de bani plătite de Pilcă Aurelian-Cătălin, Mironescu Laurenţiu a promis să îşi folosească influenţa politică pentru ca acesta să fie numit ca director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA, urmând ca acesta să lase locul unei persoane alese de Pilcă şi de ceilalţi membri ai grupului infracţional", potrivit anchetatorlor.

Şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a fost audiată, în 5 august, la Direcţia Naţională Anticorupţie, în calitate de martor în dosarul privind tranzacţiile ilegale din Portul Constanţa, în care sunt cercetaţi senatorul PDL Mircea Banias şi fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu.

În 28 iulie a fost audiat, tot în calitate de martor, şi liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, el precizând că a fost citat după ce avocaţii fostului secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu au solicitat audierea sa. Toader declara atunci că nu a făcut niciodată lobby pentru Laurenţiu Mironescu şi că nu a fost nevoie să susţină pe cineva să intre în audienţă la ministrul Anca Boagiu, deoarece aceasta primeşte destul de des persoanele cu cereri întemeiate. Întrebat dacă Laurenţiu Mironescu i-a cerut vreodată să-l sprijine pentru a ajunge din nou la conducerea Portului Constanţa, Toader a arătat că acesta nu i-a cerut niciodată aşa ceva şi că oricum el nu avea atribuţii în acest sens.

În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care iniţial au fost arestate 28. Ulterior au fost eliberate mai multe persoane, printre care Laurenţiu Mironescu, Liviu Bratu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Pătraşcu, comandant al "Grupului de Nave" Constanţa din cadrul Poliţiei de Frontieră şi Corneliu Păun, aceştia părăsind arestul în 21 iunie.

În acest dosar au mai fost arestaţi Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme.

Senatorul Mircea Banias este cercetat în acest dosar pentru aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare, în cazul lui fiind luată măsura interdicţiei de a părăsi ţara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici