Udrea, despre eliberarea deţinuţilor prin recursul compensatoriu: O încurcătură tipic românească, o lege ameţită, menită să evite sancţiunile CEDO

Elena Udrea a catalogat, luni, legea privind recursul compensatoriu drept "o încurcătură tipic românească", menită să evite sancţiunile financiare din partea CEDO cu privire la condiţiile din închisorile româneşti, fostul ministru susţinând că soluţiile erau altele.

Urmărește
553 afișări
Imaginea articolului Udrea, despre eliberarea deţinuţilor prin recursul compensatoriu: O încurcătură tipic românească, o lege ameţită, menită să evite sancţiunile CEDO

Udrea, despre eliberarea deţinuţilor prin recursul compensatoriu: O încurcătură tipic românească, o lege ameţită, menită să evite sancţiunile CEDO

"În loc să rezolvăm lucrurile la nivelul legislaţiei şi la nivelul condiţiilor din închisori, găsim o lege ameţită, o încurcătură pe care o creăm unora doar ca să respectăm deciziile CEDO care ne sancţionează mai ales financiar. Deci tipic românească, o încurcătură tipic românească. Una peste alta, le este utilă celor care suportă condiţiile inumane, mizerabile din închisori, condiţii pe care statul le generează. De utilă nu spun că nu este utilă celor care beneficiază de ea, dar logic ar fi fost ca statul să modifice legislaţia în aşa fel încât închisoarea în România să se execute proporţional cu gravitatea faptelor. Avem cele mai mari pedepse din Europa şi în acelaşi timp condiţiile să fie umane. Cred că soluţiile erau altele", a declarat Elena Udrea, la instanţa supremă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut, sâmbătă, precizări privind recusul compensatoriu, susţinând, pe pagina sa de Facebook, că proiectul de legea fost trimis la Parlament înainte de a fi numit în funcţie.

Ministrul a explicat traseul proietului de lege, precizând că pe 17 noiembrie 2016, Ministerul Justiţiei, condus atunci de Raluca Prună, a înaintat către CSM, pentru avizare, proiectul privind modificarea şi completarea legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

"La data de 29.XI.2016, prin Hotărârea nr. 1533, plenul CSM avizează favorabil proiectul de lege, cu observaţiile menţionate în Anexă. La punctul 2 din aviz se prevede faptul că, <<în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate. În opinia Plenului, compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spaţiul necorespunzător>>", a scris Tudorel Toader.

"Proiectul de lege a fost transmis de la Guvern către Senat, prima cameră sesizată, la data de 31.01.2017 , dată anterioară investirii mele în demnitatea de ministru al justiţiei ! Forma iniţială prevedea faptul că, în vederea acordării liberării condiţionate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiţii necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deţinut. Curtea Constituţională a respins criticile de neconstituţionalitate", a mai transmis ministrul.

Precizările au venit după ce, joi, prima zi în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

"În baza acestei legi, prin adăugirea celor 6 zile (..) – au ieşit 529 de detinuţi. Nu credeam că impactul va fi atât de mare", a declarat atunci Tudorel Toader.

"3.349 de deţinuţi au dobândit vocaţia la liberarea condiţionată în cursul zilei de ieri", a mai spus ministrul joi.

Astfel, cei peste trei mii de condamnaţi întrunesc acum condiţiile pentru a cere eliberarea condiţionată, fracţia de executare a pedepsei fiind îndeplinită mai repede datorită celor şase zile de libertate obţinute pentru 30 de zile executate în condiţii improprii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici