Udrea explică amânarea introducerii certificatului energetic pentru locuinţe

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, marţi, că numărul insuficient de evaluatori a determinat amânarea punerii în practică a prevederii prin care locuinţele care urmează să fie vândute trebuie să aibă certificate energetice.

Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului Udrea explică amânarea introducerii certificatului energetic pentru locuinţe

Udrea explică amânarea introducerii certificatului energetic pentru locuinţe (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Udrea a fost întrebată de ziarişti de ce s-a amânat aplicarea prevederii, prevăzută iniţial să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2010, privind obligativitatea certificatelor energetice la vânzarea locuinţelor.

"Analizăm această problemă, pentru că au fost solicitări din partea notarilor, din partea agenţiilor imobiliare. Înţeleg că există o imposibilitate obiectivă, tehnică de a se face aceste evaluări a locuinţelor, care urmează a fi vândute la acest moment, pentru că nu sunt suficienţi evaluatori la nivel naţional şi vânzarea de locuinţe ar urma să fie blocată", a explicat Ministrul Dezvoltării regionale şi Turismului.

Udrea a arătat că, dacă prevederea s-ar fi aplicat de la 1 ianuarie, atunci vânzările ar fi durat minim o lună.

"Dacă s-ar fi dat drumul la 1 ianuarie, ar fi intrat în vigoare acest text de lege, care obligă pe cel care doreşte să vândă locuinţe să aibă certificatul pentru a-l prezenta cumpărătorului, iar, la câţi evaluatori sunt în ţară, ar însemna ca vânzarea să se petreacă în termen de minim o lună", a explicat Elena Udrea.

Udrea a fost prezentă la comisiile de administraţie ale Parlamentului, care au avizat favorabil bugetul alocat Ministerului Dezvoltării regionale şi Turismului pe anul 2010.

Udrea le-a spus parlamentarilor din comisiile de administraţie că acest buget este cu 38% mai mic decât bugetul iniţial al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei de anul trecut.

Elena Udrea speră ca, la rectificarea bugetară, Ministerul Finanţelor "să facă o rectificare pozitivă" pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Udrea a vorbit şi despre faptul că încearcă găsirea de resurse prin vânzarea locuinţelor ANL, precizând că, dacă s-ar vinde 9.000 de locuinţe de la ANL la preţ de 40.000 de euro, s-ar ajunge la 360 de milioane de euro, sumă care ar asigura derularea programului de construcţie de locuinţe ANL pe tot anul 2010.

"Dacă s-ar vinde 9.000 de locuinţe ANL la un preţ de 40.000 de euro, este un preţ pe care, acum, îl spun estimativ, s-ar putea să fie mai mare, tot ar fi 360 de milioane de euro, ceea ce ar asigura desfăşurarea programului de construcţie de locuinţe prin ANL, cu motoarele cu turaţie la maxim, pe tot anul 2010", a opinat Elena Udrea.

Termenul de la care statul va impune obligativitatea certificatului energetic pentru operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe a fost amânat de Guvern cu un an, până la 1 ianuarie 2011, prin ordonanţă de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici