- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Udrea: Ministerul Justiţiei are unele obiecţii la proiectul privind reabilitarea faţadelor
Ministerul Justiţiei a formulat obiecţii, în legătură cu dreptul de proprietate, la proiectul de HG privind reabilitarea faţadelor, aflat pe circuitul de avizare, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea,care apreciază că există "o înţelegere restrictivă" a conceptului de proprietate.
Udrea: Ministerul Justiţiei are unele obiecţii la proiectul privind reabilitarea faţadelor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Autorităţile publice locale vor putea reabilita faţadele clădirilor private din bugetul propriu, urmând să recupereze banii de la proprietari, inclusiv prin executare silită, potrivit proiectului de act normativ elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale.
"Am trimis proiectul privind reabilitarea faţadelor în circuitul de avizare externă, în afara ministerului, şi am primit câteva obiecţii de la Ministerul Justiţiei, pe care încercăm să le integrăm. Credem că până miercurea viitoare proiectul îşi va primi toate avizele", a spus Udrea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Ea a adăugat că proiectul va urma să intre şi în consultarea administraţiilor publice, iar cel târziu în două săptămâni va putea fi supus aprobării Guvernului.
"Ministerul Justiţiei a obiectat legat de limitele dreptului de proprietate. Există o înţelegere zic eu restrictivă a conceptului de drept de proprietate în acest moment, sau o concepţie restrictivă legat de limitele dreptului de proprietate. Trebuie justificată nevoia ca în situaţia în care proprietarul nu doreşte sau nu poate să îşi reabiliteze faţada din resurse proprii, să poată să intervină autoritatea publică locală şi să facă acest lucru. Asta se întâmplă în toate capitalele europene şi, sigur, trebuie să se poată întâmpla şi în Bucureşti pentru că, pe lângă dreptul meu de proprietar asupra unui imobil, am şi obligaţii ca proprietar, dar există şi dreptul locuitorului unui oraş, unei comunităţi, de a beneficia de un peisaj curat, de un mediu sănătos, pentru că de multe ori aceste clădiri sunt insalubre şi poate fi un pericol pentru cei care trec pe lângă ele", a spus Udrea.
Întrebată dacă primăriile sunt de acord cu executarea silită, ea a răspuns că acesta este un drept, nu o obligaţie.
La remarca unui jurnalist potrivit căreia Primăria Sectorului 1 nu este de acord cu posibilitatea executării, ministrul a afirmat că primarul sectorului 1 are suficient de mulţi bani din partea comunităţii pentru reabilitarea termică pe banii primăriei.
"Nu văd de ce nu ar folosi aceşti bani şi pentru a reabilita clădirile din sector, pentru că pe de o parte înţelegem importanţa reabilitării blocurilor vechi, ceauşiste, dar credem că este foarte important să avem un peisaj urban plăcut, care să nu fie afectat de imaginea unor clădiri vechi, ponosite, degradate şi cu faţadele care stau să pice. Dacă proiectul va trece până la sfârşitul acestei luni sau în decembrie, din ianuarie primarii pot începe inventarierea clădirilor, apoi ei trebuie să ia legătura cu proprietarii clădirilor care ar intra în incidenţa acestei legi, deci undeva, la vară, s-ar putea deja să se intervină asupra clădirilor", a mai spus Udrea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO