Udrea: Poate 2012 nu aduce o creştere a nivelului de trai, dar aduce locuri de muncă pentru şomeri

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, scrie, pe blogul său, că anul 2012 poate nu va aduce o creştere spectaculoasă a nivelului de trai pentru majoritatea românilor, dar cu siguranţă pentru şomerii de acum care îşi vor găsi locuri de muncă situaţia se va schimba radical.

Urmărește
308 afișări
Imaginea articolului Udrea: Poate 2012 nu aduce o creştere a nivelului de trai, dar aduce locuri de muncă pentru şomeri

Udrea: Poate 2012 nu aduce o creştere a nivelului de trai, dar aduce locuri de muncă pentru şomeri (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Udrea a menţionat că elementul central al strategiei pentru 2012 este crearea de locuri de muncă.

"Cheltuind mai mult pentru crearea de locuri de muncă, evident nu se vor putea creşte pensii şi salarii. Poate că pentru majoritatea românilor 2012 nu va aduce o creştere spectaculoasă a nivelului de trai, dar cu siguranţă pentru şomerii de acum care îşi vor găsi locuri de muncă situaţia se va schimba radical", a arătat Elena Udea.

Ea a apreciat că, în acest moment, este destul de clar că evoluţia economiei mondiale în 2012 nu este cea pe care o aşteptau economiştii la începutul acestui an şi că mulţi spun că se adună nori grei de furtună şi că se va intra într-o nouă recesiune globală, dar că adevărul este că nimeni nu ştie ce se va întâmpla, iar un Guvern responsabil trebuie să fie prudent în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare.

"Văd că la nivelul mass media se poartă o discuţie foarte interesantă despre ce trebuie făcut în 2012 ca românilor să le fie mai bine, despre cum trebuie să stimulăm economia. Poate singurul element comun al tuturor viziunilor este acela că trebuie să creăm locuri de muncă. Pentru că, dacă avem locuri de muncă, avem contribuţii bugetare mai mari, avem o presiune mai mică pe Bugetul Asigurărilor Sociale, înseamnă că firmele au activitate şi economia se mişcă. Există o singură metodă prin care se pot crea locuri de muncă: investiţiile, fie că ele aparţin statului sau mediului privat. În primul caz, vorbim de dezvoltarea infrastructurii, iar aici am ajuns la cea mai mare sumă alocată după 1989 din Bugetul de Stat (peste 17%). În al doilea caz, vorbim de stimulente pe care le putem oferi mediului privat. Iar varianta cea mai la îndemână ar putea fi reducerea contribuţiilor la asigurările sociale. Lucru punctat şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu", a scris Udrea.

Ea a susţinut că, din fericire, în 2010 şi 2011 s-a ajuns la un echilibru bugetar, lucru evidenţiat şi de deficitul prognozat pentru anul acesta: 4,4% care va fi atins.

"Cred că suntem printre puţinele ţări ale UE care îşi ating ţinta de deficit anunţată. Spre exemplu, Grecia ajunge anul acesta la 8,5% sau mai mult, iar pentru la anul trebuie să scadă la 6,7%. În timp ce noi vom ajunge la maximum 3%", a adăugat ministrul Dezvoltării.

"În acest moment, există aproape 4,2 milioane de angajaţi şi aproape 4,9 milioane de pensionari. Dacă în 2012 şi 2013 reuşim să schimbăm acest raport, crescând substanţial numărul de angajaţi, economia românească va avea cu adevărat succes. Acesta este obiectivul pe care cred eu că Executivul trebuie să şi-l asume, dovedind anul viitor că suntem singurii suficient de puternici să facem ce trebuie pentru România, fără să stăm cu ochii pe sondaje într-un an electoral. Numai rupând acest şir nefast al pomenilor bugetare în ani electorali, vom reuşi să intrăm în normalitate", a mai susţinut Elena Udrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici