Udrea şi Scripcaru au inaugurat la Poiana Braşov cel mai mare domeniu schiabil din ţară

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi primarul Braşovului, Gheorghe Scripcaru, au inaugurat luni cel mai mare domeniu schiabil din ţară, aflat în Poiana Braşov, investiţie care s-a ridicat la 25 de milioane de euro, plus TVA.

Urmărește
2031 afișări
Imaginea articolului Udrea şi Scripcaru au inaugurat la Poiana Braşov cel mai mare domeniu schiabil din ţară

Udrea şi Scripcaru au inaugurat la Poiana Braşov cel mai mare domeniu schiabil din ţară (Imagine: Tiberiu Bujdei/Arhiva Mediafax Foto)

Elena Udrea şi Gheorghe Scripcaru au desfăcut o sticlă de şampanie pe pârtia "Drumul Roşu", care este cea mai mare pârtie din Poia Braşov, cu o lungime de 5,33 kilometri.

După inaugurare, ministrul Turismului şi oficialităţi locale au urcat într-un telescaun, una din cele două noi instalaţii de transport pe cablu montate în Poiana Braşov, la ora transmiterii acestei ştiri aceştia fiind încă în turul de inaugurare a instalaţiei.

Ministrul Elena Udrea l-a felicitat pe primarul Gheorghe Scripcaru pentru că a finalizat proiectul în opt luni, şi nu în 24 de luni, aşa cum prevedea iniţial proiectul.

"Este impresionant ce am văzut din timpul desfăşurării lucrărilor. E impresionant că a fost finalizat în opt luni din 24, cât fusese stabilit iniţial. Mă bucur, domnule primar, că aţi ajuns să fiţi subiect de dezbateri televizate cu acest proiect. Importantă este notorietatea, chiar dacă nu întotdeauna pozitivă, pentru că în acest fel românii au aflat că la Braşov s-a construit cel mai mare domeniu schiabil din România", a declarat Udrea înaintea inaugurării proiectului.

Udrea a mai spus că atunci când a ajuns în Ministerul Turismului "nici despre turism, nici despre Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) nu vorbea nimeni în mod serios pentru că turismul era văzut aşa ca o excentricitate de care oamenii se ocupă când nu mai au ceva serios de făcut".

"Nici nu se credea că se va organiza un festival olimpic la noi în ţară, fie el şi de tineret", a spus Udrea.

Ministrul Turismului a afirmat că în 2011 faţă de 2010 creşterea în turism este de de 17 la sută şi că de trei ani se vorbeşte despre turismul românesc şi "e bine că se vorbeşte pozitiv".

"Dacă vom continua ceea ce am început prin promovare, investiţii, parteneriate publice-private, implicarea din partea Guvernului vom avea numai de câştigat în ceea ce priveşte încasările la bugetele locale", a mai spus Udrea.

Proiectul "Dezvoltarea şi reabilitarea domeniului schiabil Poiana Braşov" are o valoare de peste 28,4 milioane de euro şi este finanţat de Guvernul României - prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în cadrul programului "Schi în România", în parteneriat cu Primăria Braşov.

Pârtiile din Poiana Braşov au, în prezent, o lungime totală de 24 de kilometri şi se întind pe o suprafaţă de 85 de hectare.

În urma lucrărilor de infrastructură efectuate în cursul anului 2011, suprafaţa schiabilă a staţiunii Poiana Braşov a crescut cu aproxiamtiv 35 de hectare faţă de 2010, ajungând la 85 de hectare. Lungimea pârtiilor înainte de amneajare era de 16,4 kilometri, iar acum este de 24 de kilometri, în timp ce lăţimea medie a pârtiilor, care era de cel mult 20 de metri, a ajuns după amenajare la 45 de metri.

Gradul de dificultate a pârtiilor a fost păstrat, dar a suferit modificări prin corecţii de pantă prin crearea de variante ocolitoare a zonelor mai dificile şi prin mărirea numărului de pârtii de legătură între pârtiile principale.

Pârtiile principale pe care se poate schia pe domeniul schiabil din Poiana Braşov sunt: Pârtia Lupului (2,62 kilometri), Pârtia Sulinar (2,82 kilometri), Pârtia Drumul Roşu (5,33 kilometri), Pârtia Sub Teleferic (2,86 kilometri), Pârtia Kanzel (0,8 kilometri), Pârtia Bradul (0,5 kilometri) şi Pârtia Stadion (0,10 kilometri).

Pe întregul domeniu au fost amplasate instalaţii de producere a zăpezii artificiale pentru a mări perioada de schi şi pentru a creşte calitatea condiţiilor de practicare a sporturilor alpine, astfel încât sezonul de schi poate fi prelungit acum la patru luni pe an.

De asemenea, în Poiana Braşov a fost construit şi un lac de acumulare, la o altitudine de 1.500 de metri, care se întinde pe o suprafaţă de 1,4 hectare, cu o capacitate de 140.000 de metri cubi, precum şi o instalaţie de înzăpezire care cuprinde staţie de pompare, pompe, 19 kilometri de conducte, 24 de tunuri de zăpadă (14 fixe şi zece mobile), 120 de lăncii şi patru maşini de bătătorit zăpada.

Sistemul va putea înzăpezi artificial 60 de hectare de domeniu schiabil din totalul de 85 de hectare.

În cadrul proiectului a fost cuprinsă şi montarea a două noi intalaţii de transport pe cablu, care au fost deja puse în funcţiune, pe lângă cele două telecabine, telegondolă şi teleschiuri existente.

Cele două noi instalaţii - telescaune de pe pârtiile Ruia şi Lupului - au o capacitate totală de transport de 4.000 de persoane/oră. În total, capacitatea de transport pe cablu în Poiana Braşov va fi de 11.300 de persoane/oră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici