- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.05.2019, 16:22)
- Departamentul Politic
UE a lansat prima FLOTĂ de aeronave de combatere a incendiilor forestiere
Comisia Europeană a lansat, miercuri, prima flotă de aeronave de combatere a incendiilor în cadrul noului sistem „rescEU” pentru gestionarea dezastrelor naturale, informează instituţia. Până în prezent, şapte avioane şi şase elicoptere de stingere a incendiilor vor face parte din flotă.
Urmărește
726 afișări
UE creează flota de aeronave de combatere a incediilor forestiere
Conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene, până acum, flota rescEU are în componenţă şapte avioane şi şase elicoptere de stingere a incendiilor, iar CE colaborează cu ţările participante pentru includerea unor active suplimentare în următoarele săptămâni.
„RescEU reprezintă un răspuns concret, la nivel european, menit să îi ajute pe numeroşii noştri cetăţeni care se confruntă cu ameninţarea dezastrelor naturale. Am fost cu toţii şocaţi, ca europeni, de numărul mare de oameni care şi-au pierdut viaţa din cauza incendiilor forestiere care au afectat zone din Portugalia până în Grecia. Solidaritatea europeană trebuie să aibă ca obiectiv protejarea cetăţenilor şi acordarea de sprijin reciproc în momentele dificile. RescEU oferă soluţii practice şi este o acţiune fermă de concretizare a solidarităţii europene”, a declarat preşedintele CE Jean-Claude Juncker, potrivit sursei citate.
La rândul său, comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor Christos Stylianides a spus că sistemul rescEU este „o plasă de siguranţă suplimentară în perioade de criză”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
„Incendiile forestiere nu aşteaptă. Pentru a salva vieţi şi a proteja cetăţenii, UE şi statele sale membre şi-au unit forţele, iar rescEU a devenit realitate. Odată cu rescEU am creat o plasă de siguranţă suplimentară în perioade de criză. Sunt foarte mândru că flota noastră europeană de combatere a incendiilor forestiere va deveni realitate în această vară. Doresc să le mulţumesc tuturor statelor participante care au contribuit la această flotă, permiţându-ne astfel să fim cât mai bine pregătiţi pentru sezonul incendiilor din acest an”, a afirmat Christos Stylianides.
Cinci state membre ale UE, care au fost frecvent afectate de incendii forestiere în ultimii ani, şi-au pus deja avioanele şi elicopterele la dispoziţia flotei de tranziţie rescEU pentru 2019. Activele iniţiale constau în: 2 aeronave din Croaţia, 1 aeronavă din Franţa, 2 aeronave din Italia, 2 aeronave din Spania şi 6 elicoptere din Suedia.
Pe lângă crearea flotei rescEU, Comisia Europeană îşi consolidează capacităţile de monitorizare şi de coordonare în vederea pregătirii pentru sezonul incendiilor forestiere.
Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă (ERCC) al UE, care funcţionează 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7 va fi consolidat cu o echipă de sprijin pentru combaterea incendiilor forestiere la care vor participa experţi din statele membre în timpul verii.
Pe tot parcursul verii, ERCC va organiza în mod regulat videoconferinţe cu statele membre, pentru a face schimb de informaţii cu privire la riscul de incendii în întreaga Europă. Sistemul de sateliţi Copernicus al UE va fi utilizat pentru a cartografia urgenţele în materie de incendii forestiere.
Toate statele membre ale UE, plus ţările partenere, au participat la reuniunea anuală privind incendiile forestiere care a avut loc la Bruxelles în vederea pregătirii pentru următorul sezon de incendii forestiere.
În ultimele luni, au avut loc mai multe exerciţii pe teren legate de incendiile forestiere. Printre acestea se numără exerciţiile MODEX de protecţie civilă şi de combatere a incendiilor forestiere, cu participarea unor experţi şi echipe de salvare din diferite ţări ale UE, care s-au desfăşurat pe insula Cres, în Croaţia, în perioada 7-10 aprilie 2019. Alte exerciţii au avut loc la Split, în Croaţia, şi la Aix-en-Provence, în Franţa.
Pe termen lung, obiectivul este de a adăuga capacităţi şi active suplimentare şi de a crea o rezervă rescEU mai puternică.
În ultimii ani, Europa a fost martora unor grave catastrofe naturale şi provocate de om: incendiile forestiere, inundaţiile, furtunile şi cutremurele s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. În 2018, acestea au provocat peste 100 de morţi. Pentru a proteja mai bine cetăţenii în dificultate, rescEU consolidează capacitatea colectivă a Uniunii de prevenire, pregătire şi răspuns împotriva dezastrelor care vor afecta societăţile noastre de acum înainte.
Mecanismul de protecţie civilă al UE s-a bazat până acum pe un sistem prin care UE coordonează contribuţiile voluntare ale statelor participante în sprijinul unei ţări care a solicitat asistenţă. Ofertele de asistenţă sunt coordonate de către Centrul european de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă, cu sediul la Bruxelles. În ultimii ani, condiţiile meteorologice extreme şi noi forme de ameninţări emergente au solicitat la maximum capacitatea statelor membre de a se ajuta reciproc, mai ales în situaţiile în care mai multe state membre se confruntă simultan cu acelaşi tip de dezastru.
În cazurile în care nu sunt disponibile resurse sau resursele care pot fi mobilizate sunt limitate, UE nu dispunea de o capacitate de rezervă pentru a acorda asistenţă statelor membre care nu mai puteau face faţă.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Snopit din gelozie: Bărbat din Iaşi, băgat în spital pentru că i-ar fi făcut ochi dulci soţiei unui consătean
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace
-
astăzi, 07:35
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: SUA şi UE ar trebui să participe la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump