- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.01.2025, 07:12)
- Iris Dutescu
UE a produs mai multă energie electrică din soare decât din cărbune în 2024
- Anul trecut, Europa a produs mai multă energie electrică din soare decât din cărbune, pentru prima dată.
- Această evoluţie a permis UE să economisească 59 miliarde de euro din importurile de combustibili fosili pentru producţia de energie electrică, relatează AFP.
Urmărește
110 afișări
UE a produs mai multă energie electrică din soare decât din cărbune în 2024
Energia solară a depăşit cărbunele în producţia de energie electrică din UE pentru prima dată, în 2024, a raportat think tank-ul Ember într-un raport publicat joi. În acelaşi timp, „producţia de energie electrică pe bază de gaz din UE a scăzut pentru al cincilea an consecutiv, iar producţia totală de energie electrică pe bază de combustibili fosili a atins un nivel minim istoric”, a declarat think tank-ul în raportul său pe 2025 privind energia electrică în Europa.
Creşterea puternică a energiei solare şi redresarea hidroelectricităţii au adus ponderea energiei regenerabile la 47% din producţia de energie electrică din UE, se arată în documentul intitulat „European Electricity Review”
Aceste evoluţii au permis UE să economisească 59 de miliarde de euro din importurile de combustibili fosili pentru producerea de energie electrică. Fără capacităţile eoliene şi solare suplimentare adăugate în ultimii cinci ani, ţările membre ar fi trebuit să importe încă 92 de miliarde de metri cubi de gaz şi 55 de milioane de tone de cărbune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
„Combustibilii fosili îşi pierd controlul asupra energiei din UE”, spune Chris Rosslowe, autorul principal al raportului. „La începutul European Green Deal, în 2019, puţini credeau că tranziţia energetică a UE va ajunge unde este astăzi: energia eoliană şi solară împing cărbunele la margine, iar gazul în declin structural”, adaugă el.
Conform Ember, energia solară a generat 11% din electricitatea UE în 2024, în timp ce cărbunele a scăzut sub 10% pentru prima dată. Energia eoliană (17%) a generat mai multă energie electrică decât gazul (16%) pentru al doilea an consecutiv, potrivit raportului care analizează datele anuale privind producţia şi cererea de energie electrică din ţările membre.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au revizuit prognoza. Situație NEOBIȘNUITĂ în Capitală, la sfârșit de ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe