Conducerile sindicatelor sucevene din învăţământ au anunţat, joi, că mitingul programat să fie organizat în faţa Palatului Administrativ a fost anulat şi fiecare grupă sindicală a fost informată să nu mai trimită participanţi, dar câteva sute de cadre didactice, nemulţumite de atitudinea liderilor sindicali, au participat la protestul prin care cer să li se achite salariile aferente lunii februarie.
Participanţii la miting au hotărât să continue protestul, iar luni două autocare cu dascăli să meargă să protesteze la Bucureşti.
Totodată, profitând de prezenţa la miting a secretarului general al FSLI, Liviu Pop, cadrele didactice au cerut înlocuirea liderilor sindicali pe motiv că nu le apără corespunzător drepturile.
Liviu Pop le-a spus acestora că principala problemă care trebuie rezolvată este să li se achite salariile, urmând ca apoi să fie organizate alegeri sindicale.
El a spus că, în prezent, singura portiţă pentru discuţiile cu Guvernul este preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
Secretarul general al FSLI le-a mai spus protestatarilor că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a refuzat comunicarea cu mişcarea sindicală şi că Ministerul Educaţiei nu a transmis Ministerului de Finanţe comunicări privind situaţia cadrelor didactice sucevene.
Liviu Pop a subliniat că administraţia locală nu are nicio vină pentru situaţia în care se află cadrele didactice sucevene, menţionând că în şcolile speciale, administrate de CJ Suceava ,angajaţii şi-au primit salariile.
O delegaţie a protestatarilor a fost primită de prefectul de Suceava, Sorin Popescu, iar potrivit acestora prefectul le-ar fi spus că vina pentru situaţia actuală aparţine exclusiv Ministerului Educaţiei.
Prefectul le-a mai spus reprezentanţilor protestatarilor că încă din 28 februarie Prefectura a înaintat informări privind situaţia cadrelor didactice sucevene, Ministerului Educaţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului de Finanţe.
Mitingul s-a încheiat fără incidente, cadrele didactice aşteptând să fie emis un ordin comun al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Educaţiei prin care să fie suplimentat fondul de salarii pentru primul trimestru al acestui an pentru ca acestea să fie achitate.
Cadrele didactice din zeci de unităţi şcolare din judeţul Suceava sunt în grevă generală de săptămâna trecută din cauză că profesorii nu şi-au primit salariile aferente lunii februarie.