Miniştrii de interne ai Uniunii Europene se întâlnesc joi în Luxemburg pentru a discuta soluţii „inovatoare” privind creşterea numărului de deportări ale migranţilor ilegali şi a solicitanţilor de azil respinşi. Printre planurile analizate se numără şi crearea unor centre dedicate în afara graniţelor UE, o propunere controversată.
Întâlnirea are loc la doar câteva luni după adoptarea unei reforme a politicilor de azil, care va intra în vigoare în iunie 2026. Aceasta va întări procedurile la graniţă şi va impune statelor membre să primească solicitanţi de azil din ţări de „primă linie” precum Italia sau Grecia.
Cu toate acestea, peste jumătate dintre statele membre consideră că reformele nu sunt suficient de ferme. Austria şi Olanda au propus sancţionarea migranţilor care nu respectă ordinele de deportare, ceea ce ar putea duce la detenţii. Ungaria a susţinut crearea de „hotspoturi” în afara UE pentru procesarea migranţilor.
Planurile de creare a acestor centre în ţări terţe ridică însă întrebări legale şi etice. În 2023, doar 20% dintre cei aproape 500.000 de migranţi care au primit ordine de deportare au fost efectiv repatriaţi, potrivit Eurostat. Cooperarea cu ţările de origine rămâne o provocare, în special în cazurile statelor ca Siria sau Afganistan.