Comisia Europeană a declarat că o revizuire a unei iniţiative din 2017 a UE privind polenizatorii a arătat că există lacune şi că este necesar să se abordeze „provocări semnificative” prin noi măsuri.
Propunerea solicită promovarea agriculturii – ecologice sau nu – care protejează insectele polenizatoare, reducerea pesticidelor, o mai bună monitorizare a populaţiilor de polenizatori şi o mai bună conservare a habitatelor, inclusiv în zonele urbane, potrivit France 24.
Comisia estimează că polenizatorii, în principal albine, dar şi molii, gândaci şi alte insecte, contribuie cu aproximativ cinci miliarde de euro pe an la producţia alimentară a Uniunii Europene.
Cu toate acestea, practicile agricole intensive, pesticidele, poluarea, schimbarea destinaţiei terenurilor, introducerea altor specii şi schimbările climatice au afectat grav populaţiile lor.
„În ultimele decenii, insectele polenizatoare au înregistrat un declin dramatic în ceea ce priveşte diversitatea şi abundenţa, multe dintre ele fiind ameninţate cu dispariţia„, a transmis Comisia într-un comunicat.
Propunerea Comisiei Europene, adresată Parlamentului European şi celor 27 de state membre ale UE, urmăreşte să inverseze declinul polenizatorilor până la sfârşitul acestui deceniu. Ea se concentrează asupra populaţiilor sălbatice de albine şi a altor polenizatori, deoarece UE dispune de alte instrumente menite să sprijine fermele de albine.
De asemenea, programul este conceput pentru a funcţiona în paralel cu sistemul de subvenţii agricole al UE, numit politica agricolă comună, prin recompensarea fermierilor care aplică metode durabile.
Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, a declarat că, „în cazul polenizatorilor, aceste mici insecte vor defini viitorul naturii şi securitatea alimentară pe termen lung”.
El a declarat că speră ca măsurile luate de UE pentru salvarea lor „să poată inspira acţiuni similare în întreaga lume”.