Sindicaliştii au parcurs un traseu de aproximativ patru kilometri pe o arteră principală a municipiului Botoşani, terminând marşul în faţa Palatului Administrativ. Ei au scandat, în permanenţă, lozinci împotriva Guvernului, nemulţumiţi de conţinutul Codului Muncii, aprobat, luni, de Guvern.
Protestatarii au cerut Guvernului să renunţe la angajarea răspunderii parlamentare, considerând că noul Cod al Muncii contravine drepturilor angajaţilor.
Pe lângă lozincile antiguvernamentale, sindicaliştii din Botoşani şi-au manifestat nemulţumirea stând cu spatele la sediul Prefecturii pe toata perioada protestului.
„Stăm cu spatele la Prefectură aşa cum şi Guvernul stă cu spatele la sindicate”, a explicat gestul preşedintele Cartel Alfa Botoşani, Marius Oroşanu.
El a spus că speră că această primă acţiune de protest va duce la o conştientizare a opiniei publice care să aibă o prezenţă mai mare şi mai activă la mitingurile organizate în Botoşani şi în ţară.
„Nu aşteptăm de la această acţiune de protest o conştientizare a Guvernului, consider că acest guvern nu mai poate fi conştientizat. Aşteptăm o conştientizare a opiniei publice, care trebuie să se manifeste printr-o prezenţă mult mai activă şi mai numeroasă la mitingul din 7 martie, din Botoşani, şi la mitingurile din celelalte judeţe al ţării”, a declarat preşedintele Cartel Alfa Botoşani, Marius Oroşanu.
El a precizat că se aşteaptă ca săptămâna viitoare să fie vârful acţiunilor de protest faţă de modificarea Codului Muncii.
Liderii sindicatelor de la Botoşani au înmânat revendicările subprefectului Silvana Tudorache, care a spus că le va transmite atât Ministerului Muncii, respectiv Departamentului de Dialog Social, cât şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii marţi, 8 martie, la ora 10.00, iar parlamentarii pot depune amendamente până vineri, la ora 20.00.