Un bec fluorescent foloseşte numai o cincime din energia necesară unui bec obişnuit şi durează de zece ori mai mult, dar deşi costă puţin mai mult decât acesta, profitul va fi de câteva ori mai mare decât investiţia.
Potrivit publicaţiei germane Rheinische Post, CE pregăteşte un plan pentru introducerea acestor becuri care va începe din 2009, prin interzicerea treptată a becurilor incandescente, pe baza eficienţei acestora pentru clasa lor de energie.
Numai în Germania, dacă fiecare reşedinţă şi-ar înlocui becurile vechi cu cele fluorescente, emisiile de dioxid de cardon s-ar reduce cu 4,5 milioane de tone, iar la nivelul UE, aceasta ar echivala cu reducerea emisiilor cu 23 de milioane de tone anual.
Noile reglementări fac parte din noile politici de protecţie a mediului promovate de cancelarul german Angela Merkel, care au ca obiective creşterea eficienţei energetice în Europa cu 20 la sută până în 2020.
Becurile incandescente sunt considerate nocive pentru mediu în Europa întrucât mare parte din energia pe care o consumă se transformă mai degrabă în căldură care se pierde decât în lumină. Becurile compacte fluorescente constau într-un tub plin cu gaz învăluit într-o substanţă luminiscentă, producând mai multă lumină şi mai puţină căldură.
Anul trecut, Australia a devenit prima ţară care a anunţat că va interzice utilizarea becurilor incandescente până în 2010, California până în 2018, iar Noua Zeelandă va începe din octombrie 2009.