UE va trece peste faptul că ţăranii români vor sacrifica porcii ca până acum

Oficialii de la Bruxelles vor "închide ochii" la faptul că românii vor încălca directivele Uniunii Europene când vor sacrifica porcii de Crăciun, considerând că există probleme mai grave ale României, ca de pildă posibilitatea ca UE să retragă fondurile pentru agricultură.

Urmărește
4 afișări
Imaginea articolului UE va trece peste faptul că ţăranii români vor sacrifica porcii ca până acum

UE va trece peste faptul că ţăranii români vor sacrifica porcii ca până acum

Sunt două motive pentru care fermierii români se pregătesc cu frică să petreacă primul lor Crăciun în Uniunea Europeană, scrie publicaţia britanică. Unul se referă la bani şi celălalt la felul în care vor omorî porcii. Comisia Europeană a ameninţat că nu va mai acorda fonduri de 180 de milioane de euro pentru agricultură şi fermieri, dacă autorităţile române nu vor reuşi, până la mijlocul lui decembrie, să implementeze un sistem care să combată fraudele, relatează The Economist.

A doua ameninţare este şi mai sensibilă şi se referă la regulile Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor, care îi va împiedica pe ţăranii români să sacrifice porcii de Crăciun în curtea lor, aşa cum au făcut-o pâna acum potrivit tradiţiei. În apropierea primului lor Euro-Crăciun, oficialii români speră ca această regulă europeană să nu se aplice. Ei au avertizat Comisia că această interferenţă în tradiţia Crăciunului este cea mai rapidă cale de a distruge atitudinea pozitivă a românilor faţă de UE. Mesajul pare să fi fost auzit: există toate indiciile că Bruxelles va "închide ochii" la încălcarea în masă a acestor directive.

"Nu cred că UE va aplica aceste măsuri care vin în contradicţie cu tradiţiile fermierilor români. Sunt multe alte probleme mult mai presante, începând cu controalele plăţilor, până la subvenţiile pentru agricultură care trebuie să ajungă pe mâini bune", a spus un oficial UE.

România este obligată să aplice directiva privind bunăstarea animalelor care dă voie ţăranilor de a omorî porcii, caprele şi oile în gospodărie doar dacă sunt destinate consumului propriu şi doar dacă sunt anesteziate cu ajutorul unei aparate speciale, înainte de a li se tăia gâtul. Aceasta nu se va întâmpla în majortatea gospodăriilor. Există 4,5 milioane de ferme şi gospodării în România, ţară care deţine aproape o treime din toate fermele din Uniunea Europeană. Multe dintre acestea sunt ferme pentru subzistenţă, cu una-două vaci, câţiva cai pentru arat şi transport. De exemplu, scenele din filmul Borat au fost filmate în România, nu în Kazakhstan.

Şefii veterinarilor români se aşteaptă ca 1,5 milioane de porci să fie omorâţi în gospodării de Crăciun, în acest an. Teoretic, anestezierea acestor porci este acum obligatorie, dar în practică, Guvernul abia acum a început să discute despre cum se poate realiza acest lucru. De asemenea, există suspiciuni în privinţa metodei cel mai des folosite în abatoare, care presupune administrarea şocurilor electrice.

Folosirea electrozilor în grădina plină cu zăpadă, în timp ce toată lumea asistă, presupune riscuri pentru toţi, a explicat un oficial. "Iar noi avem multă zăpadă în iernile din România", a spus acesta, potrivit cotidianului.

Anul trecut, în timpul discuţiilor de la Bruxelles, românii au întrebat dacă sacrificarea porcilor de Crăciun s-ar putea bucura de excepţia oferită şi măcelarilor musulmani şi evrei, dar Comisia a spus că nu permite acest lucru. Excepţia se referă doar la rituri religioase, iar practicile românilor nu sunt considerate rituri, ci tradiţii.

Potrivit tradiţiei, porcii sunt tăiaţi de Sfântul Ignaţiu, pe 20 decembrie. Ei sunt stropiţi cu aghiasmă, iar adulţii se uită cum sunt sacrificaţi, dar nu mâncă din bucate decât în Ajunul Crăciunului. În unele sate copiii primesc liber de la şcoală în această zi. "Copiii plâng pentru porcii sacrificaţi, pentru că aceştia au fost prietenii lor tot anul", a spus Niculae Lazăr, un veterinar de stat. "Însă în gospodării aceştia trăiesc mai bine decât în fermele industriale", a continuat acesta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici