- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE vrea să reducă programul de lucru al medicilor la 7 ore pe zi
Reprezentanţii Uniunii Europene ar vrea să reglementeze programul de lucru al medicilor astfel încât aceştia să lucreze aproximativ şapte ore pe zi, program în care să fie incluse şi gărzile, a declarat, vineri, profesorul Mircea Cinteză la conferinţa CMR de la Caransebeş privind migraţia medicilor.
UE vrea să reducă programul de lucru al medicilor la 7 ore pe zi
În prezent, la nivelul Uniunii Europene "se pregătesc nişte directive care fac referire la numărul de medici din fiecare ţară şi la programul de lucru al acestora", a mai spus Cinteză, membru al Colegiului Medicilor din România (CMR) şi fost preşedinte al forului.
El a precizat că în UE media doctorilor la mia de locuitori este de 3,3, în timp ce în România este de 1,9. "Din cauza numărului mic de medici la mia de locuitori, în jumătate din ţară numărul de doctori este dezastruos de mic", a mai spus Cinteză, precizând că cea mai mare concentraţie de doctori este în centrele universitare mari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
-
Acordul de încetare a focului în Liban ar putea fi anunţat marţi seara / Acordul se va implementa în două faze
-
Cât de posibil este un guvern de uniune naţională după alegerile parlamentare. Reacţia lui Bolojan
Preşedintele CMR, profesorul Vasile Astărăstoae, a spus că media de lucru în centrele universitare mari, fără gărzi, ar fi de nouă ore, dar că, în prezent, sunt judeţe unde aceasta ajunge la 14 ore. De asemenea, există unităţi sanitare unde de gardă sunt medici de alte specialităţi decât cele care ar fi necesare la un anumit moment. Astfel, în loc să existe un medic de urgenţă, în anumite spitale este de gardă un medic ginecolog sau de boli infecţioase.
La rândul său, secretarul general al World Medical Association (WMA), Otmar Kloiber, a spus că, în prezent, medicii din anumite clinici din Germania lucrează şi ei 16-18 ore şi că acest program ar trebui redus.
"Este ridicol să crezi că un medic poate lucra foarte mult fără să greşească. El trebuie să aibă un program de lucru reglementat, aşa cum se întâmplă şi în cazul conducătorilor auto, de exemplu, care sunt obligaţi să facă dovada că după un anumit interval de muncă se odihnesc", a mai spus Kloiber.
El a spus că o altă problemă cu care se confruntă medicii de familie din Europa este birocraţia. "Ei pierd prea mult timp în faţa calculatorului şi cu birocraţia privind completarea fişelor medicale, în loc să stea cu pacientul", a mai spus secretarul general WMA.
La întrebarea adresată de presă preşedintelui CMR privind salarizarea medicilor din România, acesta a spus că un medic ar trebui să aibă minimum 1.500 de euro şi nu 450 cât are în prezent.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO