Liviu Popa a declarat că decizia a fost luată fiindcă IGPR este interesat de creşterea gradului de siguranţă publică şi liniştea cetăţenilor.
„De la 1 mai, Poliţia de proximitate se măreşte ca efectiv fiindcă este important din punctul nostru de vedere să fim cât mai mult între cetăţeni, să cunoaştem populaţia, să identificăm problemele care sunt şi pe care cetăţeanul le are şi sigur să găsim cele mai bune soluţii pentru aceste probleme”, a spus Popa.
El a adăugat că, din acest motiv, sectoristul a dobândit şi competenţe noi, cum ar fi cele de constatare a unor infracţiuni, de cercetare a unor infracţiuni simple, de constatare şi aplicare a unor sancţiuni contravenţionale.
„Pe de altă parte, sectoristul are competenţe sporite în ce înseamnă cunoaşterea populaţiei. Având în vedere competenţele sporite pe care le are Poliţia de proximitate, au fost transferaţi colegi de la alte structuri de mică criminalitate sau de ordine publică cu competenţe de poliţie judiciară la această structură”, a spus Popa.
Şeful IGPR a adăugat că a lăsat la latitudinea fiecărui inspectorat judeţean să aprecieze cât de mulţi oameni trebuie să transfere la Poliţia de proximitate.
„Mergem pe ideea că între 3000 şi 5000 de locuitori vor fi arondaţi unui sector de proximitate”, a spus el.
Şeful IGPR, chestorul Liviu Popa, a participat, la Bistriţa, la instalarea oficială în funcţie a şefului IJP Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Ovidiu Mureşan, respectiv a unuia dintre adjuncţii acestuia, comisarul şef Ciprian Buta.